Zaštita službenika Porezne uprave

AutorUrednik

Zaštita službenika Porezne uprave

S obzirom na sve češću pojavu verbalnih ali i fizičkih napaka na službenike Porezne uprave, Sindikat Porezne uprave Hrvatske uputio je ravnatelju Porezne uprave pismo sljedećeg sadržaja:

Zahtjev za aktivnim mjerama zaštite službenika Porezne uprave    

Obraćamo Vam se u ime članova sindikata, ali i velike većine službenika Porezne uprave, zbog svakodnevnih povreda odredbi Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu i Zakona o Poreznoj upravi u ostvarenju prava na rad u sigurnim i primjerenim uvjetima, kao i zbog povrede njihova dostojanstva i Etičkog kodeksa Porezne uprave.

Zgroženi smo nedavnim fizičkim napadima i prijetnjama životu službenicama Porezne uprave u službenim prostorima Porezne uprave, a ponajviše nesnalaženjem i apatijom rukovoditelja Porezne uprave da zaštite svoje neposredne suradnike, podrže ih u njihovom pravu na sigurno radno okruženje i zakonsku zaštitu na radnom mjestu te pokažu uvažavanje i suosjećanje u strahu za vlastiti život zbog obavljanja svakodnevnih „rutinskih poslova“, ako već nisu spremni preuzeti inicijativu i odgovornost da se takvim napadima upotrebom zakonskih instrumenata odmah i učinkovito stane na kraj.
Takvi slučajevi sve su učestaliji i brutalniji te se opravdano bojimo da će, ako se o njima javno ne progovori i pravovremeno adekvatno sankcionira, postati uvriježeni obrazac nedopustivog ponašanja. Pored gotovo svakodnevnih javnih napisa u negativnim konotacijama o „poreznicima“ kao „najvećem zlu državnog aparata“, pitamo se treba li čekati da se doista dogoditi tragedija da bi se učinilo potrebno?! Ne želimo niti pomisliti da bi se imena naših kolegica i kolega mogla vrlo lako naći i na stranicama „Crne kronike“, jer tada više za njih i njihove obitelji ne bi bilo pravednog rješenja. 
Apsurdno je apelirati na postojeću i nedvojbenu zakonsku obvezu poslodavca da osigura sigurne uvjete za rad svakom radniku, makar on bio i službenik, jer naš je poslodavac Republika Hrvatska!
Imajući u vidu da su se fizički napadi, pored dosada gotovo svakodnevnih verbalnih napada, sve češće počeli događati u službenim prostorima Porezne uprave, postavlja se ozbiljno pitanje sigurnosti i zaštite svakog inspektora i svakog drugog službenika Porezne uprave koji svakodnevno u prostorima poreznih obveznika i drugim javnim prostorima obavljaju svoje zakonom propisane zadaće i radne zadatke.
Također se neizbježno postavlja pitanje adekvatnosti fizičke zaštite bilo kojeg prostora Porezne uprave kojeg „čuvaju“ nenaoružani zaštitari, adekvatnije – „recepcioneri“ jer nemaju ovlasti, a da ne spominjemo brojne prostore u kojima nema niti takve „zaštite“ te se službenici „čuvaju“ sami, a o državnoj imovini ionako se brinu malobrojni. Svejedno se i takva zaštita plaća iz sredstava državnog proračuna (gle apsurda!), istog koji pune ovi napadnuti službenici.
Ono što nas najviše brine je upravo zatvaranje očiju pred takvim nemilim događajima, nepostupanje i oglušivanje Ministarstva unutarnjih poslova na takve prijave uz upute da službenici napadače trebaju privatno prijaviti za napad, kao da su ih napali u njihovom domu ili na ulici, a ne u službenim prostorijama i prema službenim osobama.
Ukoliko se Porezna uprava kao institucija aktivno ne zauzme u zaštiti svojih službenika i stvori im sigurno okruženje za rad, svaki će službenik s pravom moći odbiti radni zadatak zbog bojazni za vlastitu sigurnost i život, kao i za sigurnost svoje obitelji, što je i njegovo ustavno pravo. Rad u strahu, nesigurnosti i pod neprestanim stresom ne može rezultirati željenim učincima, već depresijom i bolešću, čemu smo svakodnevno svjedoci, i slabim radnim rezultatima. Najgore od svega je što osjećaju da se za njih nitko ne brine i ne zauzima, da su iznevjereni i prepušteni sami sebi.
Sigurni smo da, osim općeg stanja krize, besperspektivnosti i beznađa u današnjem društvu, uzrok takvom stanju možemo naći i u narušenim međuljudskim odnosima u Poreznoj upravi, nedostatku stvarne neposredne komunikacije (mailova i radnih uputa nam nikako ne nedostaje), nedostatku pozitivne i poticajne radne klime, manjku poštovanja, razumijevanja, tolerancije i međusobnog uvažavanja kolega te partnerskog i suradničkog odnosa nadređenih prema podređenima, kao prema kolegama i bliskim suradnicima.    
Neprestano primamo pritužbe na nekorektan odnos nadređenih prema službenicima, apele za posredovanje, pomoć i zaštitu dostojanstva i prava na normalne uvjete rada. Uslijed stalnih političkih kadroviranja u Poreznoj upravi (posebice u našem glavnom gradu) službenike se neprestano premješta iz službe u službu, s jednog mjesta na drugo, iz jednog radnog prostora u drugi (pa nazad), a kod svake promjene Sistematizacije radnih mjesta i izdavanja rasporednih rješenja zavlada strah i nesigurnost jer nikad ne znaju gdje će biti raspoređeni i o čemu to ovisi. Uz sav redovan posao kojeg je ionako previše za 8 radnih sati dnevno, službenici svako malo pišu očitovanja o svemu i svačemu, sada već bezbrojne izvještaje na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi (uz svu informatičku podršku), izloženi su stalnim provjerama i upozorenjima, zastrašivanju i šikaniranju, a da pri tome nitko zaista ne vodi računa o tome koliko službenika nedostaje i da je s postojećim brojem službenika nemoguće zadovoljiti postavljene rokove i izvršiti dodijeljene zadatke.
Iz svega je vidljivo da normalni uvjeti za rad više ne postoje, da su odnosi među službenicima trajno poremećeni te da time trpi služba i cjelokupni rezultati njena rada. Poučeni ranijim lošim iskustvima, bojimo se da bi problemi mogli izaći izvan okvira službe ukoliko se odmah ne pristupi uspostavi normalnih međuljudskih odnosa, povratku međusobnog povjerenja i tolerancije, uspostavi uvjeta za rad kakve službenici za svoj složen i odgovoran svakodnevni posao nužno trebaju. Kakvi god problemi bili po srijedi normalnom komunikacijom i međusobnim uvažavanjem mogu se brže i kvalitetnije riješiti nego represijom i zastrašivanjem, čega ste sigurno svjesni.
Apeliramo na Vas kao čelnu osobu Porezne uprave da se svim snagama zauzmete da se ovo dramatično i po Poreznu upravu štetno stanje aktivnim mjerama konačno počne mijenjati na bolje, da se zaista ozbiljno i odgovorno zauzmete za dignitet ove službe i zaštitu njenih službenika. 
Vjerujemo da ćete se pobrinuti da se rješavanju nastalih problema unutar Porezne uprave pristupi bez odgode zbog njihove ozbiljnosti, da se uzroci koji su doveli do takvog stanja djelotvorno i sustavno otklone. 
Ukoliko očekivano izostane, u dogledno vrijeme, bit ćemo prisiljeni obratiti se Ministarstvu financija i javnosti.   

O autoru

Urednik administrator