Zajedničko priopćenje Sindikalnih središnjica

AutorUrednik

Zajedničko priopćenje Sindikalnih središnjica

JE LI NA DJELU ZAKONODAVNO NASILJE!? 

Vezano uz izglasavanje Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, sindikalne središnjice još jednom izražavaju neslaganje s takvim postupkom Vlade  RH, žaljenje što Vlada nije prihvatila njihov argumentirani zahtjev za povlačenjem prijedloga toga Zakona, ali i nevjericu da su zastupnici Hrvatskoga sabora, najvišega zakonodavnog tijela, glasajući za Zakon poštivanje stranačke stege stavili iznad univerzalnih i europskih, ali i nacionalnih standarda i vrijednosti. Time su odgovornost prema stranci stavili iznad odgovornosti prema građanima koji su ih birali.
Ne ulazeći u razinu materijalnih prava sadržanih u Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (koji su neki sindikati potpisali, a neki nisu) i u granskim kolektivnim ugovorima, jer je to stvar socijalnih partnera koji pregovaraju, sindikalne središnjice još jednom naglašavaju kako se vlastito nesnalaženje u procesu kolektivnog pregovaranja i pritom učinjene pogreške ne mogu kompenzirati zakonodavnim nasiljem! Vlada RH je nedvojbeno jači partner od sindikata, ali je upravo zato trebala pregovarati u dobroj vjeri, kao socijalni partner, bez posezanja za moći koju ima kao predlagatelj zakona.   
S obzirom da Zakon suspendira dijelove važećih kolektivnih ugovora, riječ je o kršenju konvencija Međunarodne organizacije rada, Europske socijalne povelje, Povelje Europske Unije o temeljnim pravima (sadržane u Lisabonskom ugovoru iz 2009.) ali i Ustava RH. Sindikalne središnjice će, u cilju zaštite prava na kolektivno pregovaranje i prava na sindikalno organiziranje, Zakon osporavati pravnim sredstvima na svim dostupnim domaćim, europskim i međunarodnim instancama.

– SAVEZ  SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE             
– NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
– MATICA HRVATSKIH SINDIKATA
– HRVATSKA UDRUGA SINDIKATA
– UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA HRVATSKE

                                                                       .r.

O autoru

Urednik administrator