Zahtjev za pomoć NHS-u

AutorUrednik

Zahtjev za pomoć NHS-u

OD NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA- KAO UDRUGE VIŠE RAZINE,  SPUH JE ZATRAŽIO POMOĆ I POSREDOVANJE RADI KAŠNJENJA, ODNOSNO NEISPLATA PLAĆA 

Do danas službenicima i namještenicima Ministarstva financija i Porezne uprave, a tako i drugim državnim službenicima i namještenicima u ministarstvima, plaće za odrađeni rad u siječnju 2013. godine nisu isplaćene, čime je prekoračen zakonski rok od 30 dana (posljednja plaća isplaćena je 9.01.2013. godine).
Time su počinjene povrede odredbi čl. 84. Zakona o radu (NN 149/09, 61/2011.) i čl. 42. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Kako je do toga došlo zbog prijelaza na novi način obračuna plaće i uvođenja tzv. centralnog obračuna plaća u državnoj službi, a veliki su sustavi poput MORH-a i MUP-a ili Vlade RH, (gle čuda!?) koja to pak nije, za isto razdoblje dobili plaću na vrijeme i po starom obračunu, držimo da smo žrtve nedovoljno pripremljenog i testiranog sustava, koji će mnogi od nas skupo platiti.
Ovim ishitrenim i neodgovornim potezom ugrožena je egzistencija brojnih obitelji te su dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u “dužničkom ropstvu” prema bankama. Mnogi od njih neće moći podmiriti svoje obveze prema bankama, platiti režije na vrijeme, a da o osnovnim životnim potrebama i ne govorimo.  
Potaknuti brojnim upitima članstva i neslužbenim informacijama koje ne ulijevaju nadu da će to biti ubrzo, pozvali smo 11.02.2013. ministra financija g. Slavka Linića i pomoćnicu ministra financija-ravnateljicu Porezne uprave gđu. Nadu Čavlović-Smiljanec da kao odgovorne osobe učine sve da se plaće isplate BEZ ODGODE,
primjenom starog načina obračuna plaće, a da se s novim sustavom uvođenja krene u predstojećem razdoblju uz kvalitetniju pripremu.
Kako plaća niti danas nije isplaćena, a nije uslijedio nikakav odgovor, bilo kakvo pojašnjenje ili isprika, Predsjedništvo SPUH-a je na današnjoj sjednici donijelo zaključak da se neodložno pristupi daljnjim koracima:
– da se od Nezavisnih hrvatskih sindikata, kao naše više sindikalne udruge, zatraži pomoć i posredovanje u rješavanju ovog problema
– da se od pravne službe NHS zatraži pravni savjet za postupanje u nastaloj situaciji i da se u skladu s tim pristupi daljnjim aktivnostima. 

Zbog svega navedenoga molimo i apeliramo da se oglasite u zaštiti temeljnog prava na plaću državnih službenika i namještenika, kako ste se do sada zalagali i za druge radnike te da nam pomognete da se izborimo za prava svojih članova i drugih kolegica i kolega zaposlenih u državnoj službi kojima je uskraćeno zakonsko pravo na plaću za odrađeni rad.

Sramotno je što je to pravo uskraćeno upravo od onih koji bi trebali biti uzor svim poslodavcima!

 

O autoru

Urednik administrator