Vlada državne službenike tjera u raniju mirovinu

AutorUrednik

Vlada državne službenike tjera u raniju mirovinu

(Večernji list 28.01.2014.) “Vlada tjera u prijevremenu mirovinu 1417 državnih službenika i namještenika. Tvrde to u Sindikatu državnih službenika i namještenika Hrvatske pozivajući se na izmjene Zakona o državnim službenicima koje Vlada namjerava uputiti u hitnu saborsku proceduru.
Treći pokušaj
Izmjenama kojima bi se, stoji u priopćenju Sindikata, uštedjelo nešto više od 25 milijuna kuna, državna služba po sili zakona trebala bi prestati svima koji su navršili uvjete za starosnu mirovinu (65+15), s danom ispunjenja uvjeta, kao i onima koji imaju uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, i to 60 godina života i 41 godinu mirovinskoga staža. U Sindikatu upozoravaju da je i ovaj treći pokušaj izmjene službeničkog zakonodavstva diskriminirajuć jer je uperen jedino protiv 63.000 zaposlenih u državnim tijelima koje se stavlja u bitno različit položaj u odnosu na zaposlene u javnim službama, lokalnoj i područnoj samoupravi i privatnom sektoru koji mogu raditi do 65. godine bez obzira na to imaju li uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu po osnovi dugotrajnog mirovinskog staža.
Diskriminacije nema jer će se sve mjere koje se tiču zaposlenika u državnoj službi odnositi i na one zaposlene u javnim službama. Neće se mijenjati samo Zakon o državnim službenicima već svi zakoni koji se odnose na zaposlene u javnim službama – kaže ministar uprave Arsen Bauk.
I iako nema čovjeka koji u državi ne priželjkuje reformu javne i državne uprave, ekonomski su analitičari “prisilno umirovljenje” službenika ipak dočekali na nož.
Novi kadrovi potrebni
To nije dovoljno. Treba donijeti cijeli niz mjera da bi se racionalizirala državna uprava i tek onda odlučiti što sa svim ljudima koji u njoj rade. Svi ti ljudi kada odu u mirovinu opet će biti na teret poreznih obveznika. Istina, u državnu upravu trebaju doći novi kadrovi, ali tko će doći kada su plaće neatraktivne, a sustav loš. Stalno se vrtimo u krug – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Sličnog je mišljenja i ekonomist Ljubo Jurčić.
Nama trebaju radna mjesta i efikasna javna i državna uprava, a tehnikama zapošljavanja ne rješava se nijedan od tih problema. Trend je u Europi zadržati ljude što dulje u radnom odnosu – smatra Jurčić.” 

Komentar urednika: Javna uprava jest samo slika i prilika vlasti, jer zaista nije potrebno objašnjavati kako ta ista uprava radi samo po zakonima, naputcima, uredbama, uputama …itd …itd …koje donosi nitko drugi doli vlast. U svakom slučaju najlakše je uvijek i uvijek kriviti državnu i javnu upravu, a još je čudnije kad kritika dolazi od pojedinih ministara. Činjenica je da ili nisu svjesni što govore ili „možda“ ne znaju kako uprava funcionira. Svaka deformacija u radu javne uprave ili je doslovno određena nekim od navedenih akata ili se taj dio uprave malo odmakao od kontrole… pitanje je samo tko bi tu trebao biti kriv.
Nije potrebno krivicu svaljivati na javnu upravu, jer će vjerojatno u konačnosti za krizu i trenutno stanje u državi biti kriva jedino i samo javna i državna uprava.
U svakom slučaju dobar izgovor…

O autoru

Urednik administrator