Ukidaju se dodaci na plaće nakon 20 godina staža

AutorUrednik

Ukidaju se dodaci na plaće nakon 20 godina staža

Ukidaju se dodaci na plaće nakon 20 godina staža
(prenosimo – “Glas Slavonije”)

OPET DOKIDANJE PRAVA
Sindikatima preostaje jedino socijalni “nemir” a jedina “sabornica” koja im je na raspolaganju je – ulica, poručeno je jučer
(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB – Vlada u postojeće kolektivne ugovore, ponovno, namjerava intervenirati zakonom. Nakon što je u prosincu prošle godine zakonom zabranjena isplata božićnice i regresa, sada se zaposlenima u državnim i javnim službama, opet zakonom, namjerava ukinuti povećanje koeficijenata za 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ukidanje tog povećanja koeficijenata namjerava provesti izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, odnosno Zakona o plaćama u javnim službama. O sadržaju tih izmjena početkom idućeg tjedna trebaju razgovarati članovi Povjerenstva Gospodarsko-socijalnog vijeća za politiku plaća, porezni sustav i životni standard. “Ugovor o radu, pravilnik o radu, sporazum sklopljen između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivni ugovor, zakon odnosno drugi propis kojim se uređuje dodatno povećanje plaće odnosno koeficijent složenosti poslova radnog mjesta moraju se uskladiti s odredbama ovoga zakona najkasnije do 31. prosinca 2013. godine”, navodi se u zakonskim prijedlozima kojima Vlada, u osnovi, guši kolektivno pregovaranje. Naime, Vladi sporni dodaci ugovoreni su kolektivnim ugovorima za pojedine djelatnosti. Stoga bi bilo logično da se o njihovom eventualnom ukidanju i pregovara sa sindikatima u javnim odnosno državnim službama. To više što se kolektivni ugovori u javnim službama trebaju otvoriti kako bi se uskladili sa u prosincu potpisanim Temeljnim kolektivnim ugovorom. 
S obzirom na to da na troškove rada, koji su u Hrvatskoj znatno viši od troškova rada u zemljama članicama Europske unije, utječu mnogobrojna materijalna prava i dodaci zaposlenih u državnim i javnim službama, kojima pravni izvori nisu posebni zakoni, već kolektivni ugovori, potrebno je preispitati sva dodatno ugovorena materijalna prava za službenike i namještenike u državnim i javnim službama i njihovu razinu izjednačiti – navodi se, između ostaloga, u objašnjenju prijedloga izmjena zakona o državnim službenicima i plaćama u javnim službama. “To se osobito odnosi na isplate dodatnog odnosno postotnog povećanja vrijednosti koeficijenata složenosti poslova, kojim se, uz povećanje plaće za 0,5 posto, povećava iznos plaće po istoj pravnoj osnovi, odnosno na temelju godina radnog staža”, navodi se u dokumentima izrađenima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Pritom se objašnjavaja kako se povećanje koeficijenta za 4, 8 i 10 postotnih poena različito obračunava u različitim službama. Tako u srednjoškolskom obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi povećanje ovisi o ukupno ostvarenom radnom stažu. S druge strane, u državnim službama, osnovnoškolskom obrazovanju, znanosti i visokom obrazovanju i zdravstvu to povećanje ovisi o radnom stažu u državnim tijelima odnosno ustanovama pripadajuće djelatnosti. 
Naime, Vlada u svom objašnjenju ukidanja dodatka propituje njegovu usklađenost s europskim zakonodavstvom. Službenički sindikat još je jednom Ministarstvo rada podsjetio da ni dodatak za minuli rad od 0,5 posto, kao ni dodatno povećanje dodataka radnicima s 25 i više godina staža, Sloveniju, primjerice, nije kočio pri ulasku u EU.

POTPUNA DISKREDITACIJA

Trajno ukidanje dodataka 
Između socijalnog dijaloga i, kako bi neki sindikalisti ocijenili, “zakonodavne represije” vlast se odlučila za goru varijantu, ukidanje dodataka silom i potpunu diskreditaciju kolektivnih ugovora i socijalnog dijaloga. Dok se zakonska uskrata božićnice i regresa, s ograničenim rokom, mogla opravdati ekonomskom situacijom, u ovom slučaju to nije tako. Povećanje koeficijenata od 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina staža zakonskim bi se rješenjem ukinulo trajno. Ti su dodaci uvedeni prije desetak godina mahom zbog činjenice da su tadašnjom uredbom o koeficijentima u državnim i javnim službama dijelu radnika plaće znatno smanjenje. Gubitak se nastojalo ublažiti uvođenjem dodatka odnosno povećanjem koeficijenata nakon 20, 30 i 35 godina staža. 
Plaće će se ubuduće rješavati rukama saborske većine 
Vlada je očito digla ruke od socijalnog dijaloga i ubuduće namjerava plaće zaposlenih u javnom sektoru rješavati u Saboru, gdje ima zakonodavnu većinu, a ne za pregovaračkim stolom, služeći se pri tome prijevarom i lažnim argumentima. Istovremeno sindikatima, koji o pravima svojih članova koja su ugovorili s Vladom više ne mogu pregovarati, preostaje jedino socijalni “nemir” kao odgovor na takvu politiku a jedina “sabornica” koja im je na raspolaganju je – ulica”, poručio je jučer Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. 

SINDIKAT 
Vlada će plaće određivati služeći se prijevarom i lažnim argumentima

O autoru

Urednik administrator