Tiskovna konferencija sindikata u Državnim službama

AutorUrednik

Tiskovna konferencija sindikata u Državnim službama

Dana 28. veljače 2011. godine sindikati koji djeluju u državnim službama održali su zajedničku tiskovnu konferenciju na temu Novi Zakon o državnim službenicima, te jednoglasno zatražili povlačenje prijedloga Zakona iz procedure iz razloga što tijekom pregovora u izradi Zakona nije uvažen gotovo niti jedan sindikalni prijedlog.
Sindikati se protive uvođenju institucije “izvanredni otkaz”, jer tek bi tada samovolja pojedinih rukovodioca došla do punog izražaja, a znamo da je i sada već ima previše. Nelogično je da onaj tko te ocjenjuje i ujedno presuđuje, bez ikakve mogućnosti pritužbe, te na kraju ostaje eventualni sudski spor, koji i ovako i onako ne odgađa izvršenje. Zaobilaženje Službeničkog suda u tom slučaju implicira i nepotrebno postojanje istog, ili odlučivati će samo u minornim kršenjima, a ostalo na volju, slobodno ih možemo nazvati, gazdama.
Isti se problem javlja kod ocjenjivanja, jer su kriteriji za bolje ocjene podignuti na razinu koja običnom službeniku nikako ne omogućuje najbolju ocjenu, već se ista predodređuje samo za najviše (jedan od primjera je i izdavanje raznih publikacija i slično, što znamo da obični službenik, pa i viši u regionalnim jedinicama neće moći zadovoljiti). Kako bi ta najbolja ocjena značila i automatski promaknuće za jednu grupu unutar platnog razreda, cilj je jasan; nekome plaće odmah gore, a onima najmanjima za recimo četiri godine, ukoliko i to ne presjeće nekakva loša ocjena ili ne dobije izvaredan otkaz radi negativne ocjene. Nameće se zaključak o privatizaciji državne službe u tom dijelu.
Isto tako sindikati se oštro protive sastavu Službeničkog suda, jer novi Zakon predviđa kako u istome više nisu potrebni suci.

Ipak nakon presice stigla je i reakcija iz Vlade, te su sindikati pozvani na nastavak pregovora, koji je zakazan za ponedjeljak 07. ožujka 2011. godine

O autoru

Urednik administrator