Stižu rješenja o uskrati prava…

AutorUrednik

Stižu rješenja o uskrati prava…

(SDLSN, 15. travnja 2014.) Državni službenici i namještenici s 20 i više godina staža u državnoj upravi počeli su dobivati rješenja o uskrati dodataka od 4, 8 i 10 posto, koje im je Vlada priznala kolektivnim ugovorom zaključenim 3. kolovoza 2013. godine, a zatim uzela Zakonom o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža od 31. ožujka 2014. godine.
Ova rješenja nisu samo dokaz da se u Hrvatskoj legalno ugovorena obveza može legalno „izvrdati” zakonom, nego će biti i dokaz u predstojećim sudskim postupcima u kojima će pravosuđe morati dati odgovor na pitanje što je prije, kokoš ili jaje, odnosno kolektivni ugovor ili zakon.
Međutim, državni službenici i namještenici u rukama već imaju „presudu” kojom je poništeno povjerenje u Vladu RH kao odgovornog socijalnog partnera i pregovarača.
Zakonom o uskrati Vlada je sebi izdala „oprost od grijeha” neisplate prava koje je sama ugovorila, a povijest je već pokazala da takve „indulgencije” malo vrijede.
Sindikat podsjeća da je Hrvatska sekularna država u kojoj se vlast mora obnašati po zemaljskom, a ne prevrtljivom “božanskom” pravu.
A ono, kao i dobar kućni odgoj, nalaže da se preuzete obveze moraju izvršavati pa makar se ne radilo o naručenim automobilima, nego samo o ljudima. S. Kuhar

O autoru

Urednik administrator