Socijalni dijalog

AutorUrednik

Socijalni dijalog

Ministri Mrsić i Bauk sa sindikatima o socijalnom dijalogu u državnom sektoru

(Prenosimo sa stranica SDLSN, 12. ožujka 2012.)
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ministar uprave Arsen Bauk sa suradnicima susreli su se danas sa sindikatima članovima pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, nakon što se sindikalna strana u više navrata javno, a u dva i pismeno požalila premijeru Milanoviću na izostanak konzultiranja sa socijalnim partnerima na razini državne uprave.
minMrsić je pri tome naglasio opredjeljenje Vlade za socijalni dijalog, kako onaj tripartitni, u okviru GSV-a, tako i između Vlade i sindikata državnih službi.
Dodao je kako je za Vladu najvažnije očuvati radna mjesta u Hrvatskoj pa tako i u javnoj upravi, ali pri tome treba uvažiti i promijenjene gospodarske okolnosti kada su u pitanju prava iz kolektivnih ugovora, koja su ugovarana kada je rast BDP-a bio drugačiji nego danas.
Najavio je kako će Vlada u kolektivnim pregovorima zauzeti jednaka stajališta za sve zaposlene u javnom sektoru, neovisno radi li se o državnim i javnim službama ili javnim poduzećima, naglasivši kako Vlada podupire sustav kolektivnih ugovora, ali i kako u pregovorima treba biti razuman i realan.
Ponovio je stajalište Vlade kako Zakon o radu predstavlja dobar zakonski okvir za uređenje radnih odnosa, ali i ponovio opredjeljenje Vlade da se pitanje produljene primjene kolektivnih ugovora treba riješiti u dogovoru sa sindikalnom stranom.
Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako su izmjene i dopune propisa na području državne uprave za cilj imale racionalizaciju sustava, kako ne bi moralo doći do otpuštanja, pri čemu je smanjen broj voditeljskih mjesta.
Sindikalna strana izrazila je nezadovoljstvo dosadašnjim dijalogom koji se uglavnom odvijao putem medija, pri čemu socijalni partneri nisu imali priliku pojasniti razloge i ciljeve donošenja pojedinih rješenja, s jedne strane, odnosno strahove od njihovih zlouporaba s druge strane, te je zatraženo da se o svim pitanjima razgovara na vrijeme i neposredno, o čemu je postignut konsenzus, koji bi trebao rezultirati skorim ponovnim sastankom.

O autoru

Urednik administrator