Rast BDP-a 1,99948 ili 2 % ???

AutorUrednik

Rast BDP-a 1,99948 ili 2 % ???

(Telegram.hr, 4. prosinca 2015.) Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša ocijenili su u petak kako je neslužbena informacija iz Državnog zavoda za statistiku da je prosjek rasta BDP-a u zadnja dva kvartala iznosio 1,99948 posto, što je ispod potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata o povećanju osnovica za plaće za 6 posto – Vladina “finta” da ne ispuni obvezu prema javnim i državnim službenicima.
Optimistična granica
Podsjetimo Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u petak svoju prošlotjednu procjenu da je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto na godišnjoj razini. O toj se brojci, prvoj zaista optimističnoj od 2008. godine već tjedan dana vode polemike. Već pri prvoj objavi državna informativna agencija Hina antketirala je osam makroekonomista za zaključkom da riječ o značajnom poboljšanju u odnosu na očekivanja. Oni su procjenjivali da je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2014., a procjene su se rektale u rasponu od 1,6 do 3 posto. Jedan od vodećih hrvatskih ekonomskih stručnjaka Velimir Šonje, u razgovoru za Telegram rekao je da 2,8 posto rasta BDP-a u okvirima očekivanja ali ipak bliži gornjoj optimističnoj granici. “Interval procjene je od 1,6 do 3 posto, ostvareni rezultat je 2,8 posto. Ostvareni rezultat je bliži gornjoj, optimističnoj, granici, ali nije izvan intervala očekivanja”, rekao je Šonje.
U čiju će se korist prosjek “navući”
Čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. godine s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6 posto nakon što BDP raste 2 i više posto na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. To bi za proračun značilo trošak od oko 1,8 milijardi kuna. Iz sporazuma nije jasno može li se prosjek od 1,99948 posto zaokružiti na 2 posto, jer nije definirano na koliko decimala se računa prosjek, a iz Vlade zasad nema jasnih odgovora hoće li se prosjek “navući” u korist zaposlenih u javnim i državnim službama ili u korist proračunske štednje. Prvo razgovor sa sindikatima
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je novinarima kako će odluku o tome donijeti nova Vlada u razgovoru sa sindikatima. “Ako je stopa rasta 2 i više posto, onda se taj ugovor sa sindikatima iz vremena HDZ-ove Vlade aktivira, međutim, u ovom trenutku tranzicije hrvatske vlasti, izbora i pregovora moramo pričekati novu Vladu koja će to morati rješavati u razgovoru sa sindikatima”, kazao je Grčić. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je pak novinarima da bi se, s obzirom na osjetniji rast BDP-a, trebalo sa sindikatima razgovarati o sporazumu, a hoće li povećanje osnovice za plaće biti sada ili za tri mjeseca, po njemu nije toliko bitno.
Ribić zamolio Vladu da se ne koristi takvim fintama
Sindikalci pak smatraju da je pozivanje na decimale, kako bi se izbjeglo potvrditi da je rast bio 2 posto, obična “finta” Vlade koja time želi izbjeći ispunjavanje svoje obveze. “Zamolio bih Vladu da se ne koristi takvim fintama. Ako sama želi oko sporazuma postići dogovor, sjesti za stol, onda ne smije iritirati stotine tisuća naših članova. Ako ih budu iritirali, nama će smanjiti manevarski prostor za bilo kakav dogovor”, rekao je Hini čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. Ssindikatima, poručio je, ne treba podmetati jer oni mogu biti odgovorni, ali se ne mogu dogovoriti ako su njihovi članovi ljuti zbog vidljive manipulacije. “Dosad je uvijek bila jedna decimala, pa neka i sad bude jedna decimala. To je jedino što je smisleno i prihvatljivo, a uvjereni smo da bi i sudovi isto tako presuđivali. Najbolje da sad idu do 157. decimale, samo da ne isplate svoju obvezu. Ne treba se baviti fintama i trikovima.

O autoru

Urednik administrator