Protest SPUH-a, ravnateljici Porezne uprave

AutorUrednik

Protest SPUH-a, ravnateljici Porezne uprave

PREDMET:  Provedba projekta Ministarstva uprave “Jačanje povjerenja građana u državnu upravu promicanjem etičkih načela i standarda ponašanja državnih službenika” u Poreznoj upravi

Poštovana,

prošli tjedan je u Područne urede Porezne uprave pristigao naputak (zajedno s lecima i naljepnicama) o isticanju naljepnica i letaka na mjestu vidljivom i dostupnom građanima temeljem promidžbene kampanje koju provodi Ministarstvo uprave pod nazivom “Jačanje povjerenja građana u državnu upravu promicanjem etičkih načela i standarda ponašanja državnih službenika”.
Ističemo da se projekt pod nazivom “Tu smo zbog Vas” provodi radi približavanja javnosti primjeni etičkih načela Etičkog kodeksa državnih službenika, a ne radi poziva na javni linč i tužakanje.
Potaknuti reakcijama službenika Porezne uprave, skrećemo Vam pozornost da se u nekim Područnim uredima ova promidžba provodi na krajnje neprimjeren i iritantan način te su sva vrata i šalteri ureda oblijepljena crvenim lecima kampanje “Tu smo zbog Vas”. Tako službeni prostori Porezne uprave liče na panoe za oglašavanje, a ne na državnu instituciju.

Zamislite nekoliko vrata ureda zaredom sa nalijepljenim žarko crvenim naljepnicama!!!

Osim što se time šalje kriva poruka i stječe dojam da se stranke prvenstveno poziva da prijave službenika s čijim odgovorom  npr. nisu zadovoljni (čime biste bili zadovoljni ako morate platiti porez ili kaznu ?!?) napominjemo također da je taj slogan potencijalno uvredljiv i provokativan za stranke Porezne uprave. 
Nemamo ništa protiv informiranja građana, svakako podržavamo Etički kodeks državnih službenika, ali držimo da nije isto istaknuti ovakav slogan u drugi državnim službama i Poreznoj upravi kao tijelu čija je zadaća nadzor i naplata javnih davanja. Mi jesmo državna  služba , ali naša uloga nije samo uslužna već na žalost nekih građana istovremeno i represivna pa je slogan u tom slučaju u najmanju ruku nespretan.
Stoga tražimo da se leci i naljepnice ove kampanje u prostorima Porezne uprave na primjeren i diskretan način učine dostupnima građanima na mjestima koja najviše posjećuju, istaknu na ulazu ili na mjestu prikladnom za javno oglašavanje, ali da se time ne narušava ozbiljnost ove institucije, dostojanstvo njenih službenika i namještenika ili uništava državna imovina, jer kampanje prođu, a naljepnice ostaju nalijepljene.

Nadamo se da će i one koje su već nalijepljene biti uklonjene, prije negoli to bude nemoguće učiniti na način da se ne oštete vrata, a za oštećeno dostojanstvo službenika na koje se svakodnevno neopravdano nasrće ionako više nitko ne mari!   

O autoru

Urednik administrator