Priopćenje

AutorUrednik

Priopćenje

ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE SINDIKALNIH SREDIŠNJICA
Zagreb, 3. rujna 2010. godine 

– sredstvima javnog priopćavanja 

Jučerašnje izjave članova Vlade o nepravilnostima uočenim pri provjeri potpisa građana za referendum pokušaj su trivijalizacije volje građana, Ustavnih prava i demokratske procedure po kojoj državni organi moraju postupati. 

Vlada formirana temeljem potpore približno jednakog broja birača onome koji se potvrdno očitovao o potrebi raspisivanja referenduma grčevito se trudi birokratskim pretjerivanjem ogoliti formu od sadržaja. Tim činom svima jasno daje do znanja da je za njih volja birača formalna pretpostavka četverogodišnje samovolje. Referendum kao instrument neposredne demokracije spada među Ustavna prava koja podsjećaju da sva vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu koji tu vlast ostvaruje izborima i neposrednim odlučivanjem. Ustroj i dioba vlasti, nadležnosti i procedure propisani su upravo zbog zaštite naroda od samovolje politike kao poluge naroda u upravljanju zemljom. Vlada svojim spinom pokušava obrnuti uloge nastojeći svoju volju pretpostaviti narodnoj uz pomoć formalističkog cjepidlačenja. Konačno, Zakon o referendumu ne predviđa nigdje ulogu i nadležnost Vlade u proceduri raspisivanja referenduma pa se pitamo temeljem čega se ministri osjećaju pozvanima na davanje izjava kakve smo jučer čuli.

Nadamo se da će Hrvatski sabor koji je ovlašten raspisati referendum daljnju proceduru lišiti tabloidskih rasprava i da će uvažiti volju hrvatskih birača, jer u protivnom ćemo biti prisiljeni u budućim akcijama uz pomoć neupitne potpore građana natjerati vlast na poštivanje volje naroda makar to vodilo i do prijevremenih izbora.

O autoru

Urednik administrator