Priopćenje o Zakonu o radu na Dan socijalnog partnerstva

AutorUrednik

Priopćenje o Zakonu o radu na Dan socijalnog partnerstva

Priopćenje o Zakonu o radu na Dan socijalnog partnerstva    Sindikalne središnjice poručuju socijalnome partneru – Hrvatskoj udruzi poslodavaca:

Promjene Zakona o radu nisu nužne za podizanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i poticanje zapošljavanja! Postojeći Zakon o radu nije „jedan od najrigidnijih i najnefleksibilnijih zakona u Europi“! Zakon o radu nije „skup i kompliciran u provedbi!“ Mnogi poslodavci ne podržavaju zaštitu prava radnika i nisu svjesni njihove vrijednosti! Prijedlog novog Zakona o radu povećava broj radnih sati! 

Dokaz svega toga su na tisuće izgubljenih radnih mjesta posljednjih godina. Naši „socijalni partneri“ – poslodavci i Vlada zaboravljaju kako su za postojeće gospodarsko stanje u Hrvatskoj odgovorni upravo oni, jer je stanje rezultat njihovog „znanja i sposobnosti“. Zavaravaju se ako misle da su radnici i građani Republike Hrvatske nepismeni i naivni, jer vrlo dobro osjećaju posljedice, koje će biti i gore izmjenom radnog i socijalnog zakonodavstva. Fleksibilizacija po receptu HUP-a nije otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje nego samo omogućavanje zamjene stalnih radnika onima iz agencija za privremeno zapošljavanje, zadovoljavanje „apetita“ poslodavaca na štetu radnika.
Sindikalna strana traži nova radna mjesta, novo zapošljavanje, stabilnost zaposlenja.
I na kraju, čestitamo „socijalnim partnerima“ Dan socijalnog partnerstva, 21. siječnja, kojeg su gradile sve vlade Republike Hrvatske zajedno sa sindikatima, a aktualna Vlada i sadašnji HUP su uništili sva njegova postignuća i eliminirali ga iz društvenih odnosa.
Zakon o radu nije ničiji partikularni interes, već interes svih radnika i građana Republike Hrvatske! Njega ostavljamo u nasljeđe svojoj djeci!


Krešimir Sever
, NHS, predsjednik, v.r.
Mladen Novosel, SSSH, predsjednik,  v.r.
Ozren Matijašević, predsjednik, v.r.
Damir Jakuš, URSH, predsjednik, v.r.

O autoru

Urednik administrator