PRIOPĆENJE NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA

AutorUrednik

PRIOPĆENJE NEZAVISNIH HRVATSKIH SINDIKATA

 
Budući se nanovo u javnosti rasplamsava priča vezana uz tzv. „referendum o referendumu“, a Nezavisni hrvatski sindikati za njega ne prikupljaju potpise, neki su predsjednici udruženih sindikata zamolili pojašnjenje koje bi uputili prema članovima, a kako oni ne bi prepričavali razloge. Pogotovo, budući se kroz javnost još uvijek zna provući teza o sindikalnoj izdaji građana koju plasiraju čak i neki sindikalni kolegice i kolege (izvan NHS-a). nastavak u VIŠE

Treba ponoviti već poznate činjenice. Nakon što je vlada najavila upućivanje izmjena Zakona o radu vezanih uz trajanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora i moguće otkazivanje važećih kolektivnih ugovora u Hrvatski sabor, sindikati su se tome usprotivili i počeli prikupljati potpise za referendum građana protiv tih izmjena. Nakon predaje prikupljenih potpisa u Hrvatski sabor i početnih nesretnih pokušaja vlasti za njihovo poništavanje ili barem omalovažavanje, vlast je nakon temeljite provjere utvrdila valjanost više od 717.000 potpisa, nakon čega je iz procedure povukla sporni prijedlog izmjena ZOR-a. Nakon toga, Hrvatski je sabor zbog nove situacije uputio upit Ustavnom sudu RH o potrebi raspisivanja referenduma, na što je Ustavni sud odgovorio odlukom kako je povlačenjem spornog prijedloga izmjena ZOR-a nestalo uzroka, razloga zbog kojeg su sindikati pokrenuli prikupljanje potpisa za referendum građana pa zbog toga nema potrebe referendum niti organizirati. Nastavno je obvezala vladu da u narednih godinu dana sporne izmjene ne može ponovno uputiti u proceduru. Dakle, uz pomoć građana, sindikati su uspjeli spriječili donošenje izmjena ZOR-a u obliku u kojem je to predložila vlada. Sindikate i veliki dio hrvatske javnosti naljutila je takva odluka Ustavnoga suda i tražili su način kako ipak obvezati Hrvatski sabor i Predsjednika RH za raspisivanje referenduma o spornim izmjenama ZOR-a. No, nisu našli nikakav način. Jednostavno, nakon takve odluke Ustavnoga suda nije postojao način za bilo kakav legalni pritisak na Hrvatski sabor za raspisivanje referenduma. Krajnje ljuti, sindikati su razmišljali i o prikupljanju potpisa za prijevremene izbore, ali su i od toga odustali nakon što su uvidjeli kako nikakav broj prikupljenih potpisa ne bi imao baš nikakve zakonske osnove za raspisivanje tako traženih prijevremenih izbora.

U jesen 2010. godine, na sastanku sa predsjednicom vlade i članovima užeg kabineta predstavnici sindikalnih središnjica iznijeli su svoje iskustvo vezano uz prikupljanje potpisa za referendum. Ukazali su kako je ovakovo ustavno i zakonsko uređenje pravila prikupljanja potpisa za referendum nemoguća misija vezano i uz broj potrebnih  potpisa  (10% biračkoga  tijela – oko  450 000  potpisa)  i vrijeme  trajanja prikupljanja (15 dana). Prvo uređuju Ustav RH, a drugo Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samoupravne. Zatražili su da se uvjeti za raspisivanje referenduma građana vezani uz minimalan broj potrebnih potpisa građana i vrijeme njihovog prikupljanja ublaže. Na kraju je jednom točkom tada sklopljenog sporazuma između Vlade RH i predstavnika sindikalnih središnjica ugovoreno da se uz državni referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji usporedno, istovremeno održi i tzv. „referendum o referendumu“ na kojem će se građane pitati jesu li za to da minimalan broj potpisa građana potreban za organiziranje referenduma bude 200 000, a vrijeme prikupljanja potpisa 30 dana.

U proljeće prošle godine bilo je gotovo sigurno kako se državni referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji neće održati prije izbora za Hrvatski sabor (iako je tadašnja predsjednica vlade bila uvjerena u suprotno).

Tada je ipak na sastanku održanom sa predsjednicima sindikalnih središnjica predsjednica vlade prihvatila zaključak kako će se tzv. „referendum o referendumu“ održati za vrijeme trajanja mandata tadašnje vlasti.

Poslije toga uslijedio je „lov“ vlasti na rokove kako bi pregovori za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji bili dovršeni do kraja lipnja. Nakon što je u jesen prošle godine donesena i odluka o održavanju izbora za Hrvatski sabor sindikalne su središnjice dugo vremena tražile i konačno uspjele dogovoriti i održati sastanak s predsjednicom vlade, a vezano uz održavanje „referenduma o referendumu“. Njena je prosudba tada bila kako je neprimjereno taj referendum održati neposredno pred izbore za Hrvatski sabor jer bi to moglo biti shvaćeno kao neko paktiranje vlasti i sindikata. Evidentno je kako tadašnja vlast, bez obzira na razloge, nije ispoštivala dogovor sa sindikatima. Ali je i dalje na snazi ostao potpisani sporazum.

Iako se 2010. godine sadašnji predsjednik vlade, a tadašnji vođa oporbe, prigodom rasprava u Saboru vezanih uz izmjene Ustava RH, zauzimao za umanjenje minimalno potrebnog broja potpisa građana za održavanje referenduma sa 10% na 5% biračkog tijela, od toga je tijekom predizborne kampanje kao i sada pri obnašanju vlasti jednostavno odustao.

Tako nova vlast ne prihvaća ni obvezu koja joj proizlazi iz potpisanog sporazuma bivše vlade sa sindikalnim središnjicama da se „referendum o referendumu“ održi istovremeno sa državnim referendumom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Iako je sasvim jasno kako je sporazum bez obzira na vrstu sporazum, neovisno je li ga i koja vlada potpisala sa nekom drugom neovisnom državom, pojedincem ili sindikatima i obvezujući je za narednu vladu, nova vlada očigledno smatra kako sindikati nisu jednako važan faktor. No tu se ne radi o rangiranju važnosti potpisnika nekog sporazuma ili ugovora, već o samom sporazumu ili ugovoru koji je valjan, bez obzira s kim ga je vlada potpisala.

Tako je valjana i obveza održavanja „referenduma o referendumu“ na način kako je uređeno sporazumom potpisanim između Vlade RH i sindikalnih središnjica. Sindikalne su središnjice tražile razgovor na tu temu još prije održanih izbora sa tadašnjim čelnikom oporbe, ali i poslije sa predsjednikom Vlade RH i predsjednikom RH, no bez njihova odaziva, čak i bez odgovora. Predstavnici sindikalnih središnjica zajednički su tražili moguće načine reakcija središnjica. Iako su i dalje sve središnjice ostale pri stavu kako se „referendum o referendumu“ mora održati u skladu sa sporazumom, nakon odluke Hrvatskoga sabora o datumu održavanja državnog referenduma o pristupanju RH EU, postalo je bjelodano jasno kako nova vlast tu obvezu, neispunjenu od prethodne, ne namjerava ispoštivati.

Sindikati su iskoristili i zadnju mogućnost te su pozvali predsjednika RH da uz supotpis predsjednika Vlade RH i na traženje Vlade RH, u skladu s ustavnim ovlastima, zatraži raspisivanje „referenduma o referendumu“. Istovremeno su zatražili i od predsjednika Vlade RH upućivanje Ustavom RH uređene inicijative prema predsjedniku RH. I ti su pokušaji ostali bez odaziva i bez odgovora.

Tada su sindikalne središnjice, i dalje jedinstvene oko stava o „referendumu o referendumu“ pokušale dogovoriti svoj zajednički odgovor. HUS i Matica predložili su prikupljanje potpisa za „referendum o referendumu“ i to tako da prikupljanje potpisa započne na isti dan i na istim mjestima gdje se održava državni referendum o pristupanju RH EU. Ostale su središnjice, među njima i NHS, procijenile kako je to prekratak rok za pripremu, kako bi to moglo dobiti i neželjene političke konotacije i kako, uz sve obveze koje su trenutno na središnjicama i udruženim sindikatima, ne mogu sve podrediti tom prikupljanju potpisa. HUS i Matica odlučili su ići sami.

Ovom prigodom izvješćujemo Vas kako NHS nije odustao od traženja poštivanja obveze o održavanju „referenduma o referendumu“ i kako podupire spomenute dvije središnjice u njihovom naporu. No, u ovom trenutku, zbog svih obveza koje odgovorno nosimo i rješavamo za članove naših sindikata, kao i mogućih događanja u narednih dva tjedna vezanih uz državni proračun, izmjene zakona, najave restrukturiranja i slično, procijenili smo kako ne možemo aktivno sudjelovati u prikupljanju potpisa i dežuranju na mjestima za njihovo prikupljanje. Pri tome su i dalje i udruženi sindikati i njihovi članovi, u skladu s djelovanjem i radom NHS-a, slobodni priključiti se akciji, ako takve odluke donesu.

Na kraju Vas želimo podsjetiti kako smo iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, još 28. svibnja 2010. godine, dakle prije prikupljanja potpisa građana protiv najavljenih izmjena ZOR-a (prikupljanje potpisa počelo je 9. lipnja 2010. godine) uputili dopis svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru, a u jeku saborskih dogovaranja i pregovaranja o izmjenama Ustava RH, kojima smo predložili izmjene Ustava RH vezano za minimalan broj potrebnih potpisa za održavanje referenduma i to tako da se Hrvatski sabor obveže za raspisivanje referenduma, ako to zatraži 2,5% ukupnog broja birača.

Nije nas poduprla niti vlast niti oporba. Tek toliko.

 

O autoru

Urednik administrator