Prenosimo – Slobodna Dalmacija

AutorUrednik

Prenosimo – Slobodna Dalmacija

(Napominjemo da je tekst istog ili sličnog sadražaja objavljen i u Večernjem listu, te na potralu Dalje)

(14.02.2013.)Sindikat porezne uprave Hrvatske i Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske apelirali su danas na ministra financija Slavka Linića i ministra uprave Arsena Bauka da omoguće isplatu plaća državnim službenicima po starom načinu obračuna plaće, a da se s uvođenjem Centralnog obračuna plaća (COP) u državnu upravu paralelno nastavi u predstojećem razdoblju, uz kvalitetniju organizaciju i pripremu.

Uvažavajući sve moguće razloge i ne ulazeći u njihovu analizu te pronalazak “odgovornih” za neisplatu plaća dijelu državnih službenika, pozivamo vas da kao odgovorne osobe resora zaduženih za rad državne uprave učinite sve da se plaće državnim službenicima i namještenicima isplate bez odgode, stoji u pismu sindikata upućenom Liniću i Bauku.
Sindikati upozoravaju da je neisplatom plaća ugrožena egzistencija nekoliko tisuća obitelji koji su dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u “dužničkom ropstvu” prema bankama. Mnogi od njih neće moći podmiriti svoje obveze prema bankama, platiti režije na vrijeme, a da o osnovnim životnim potrebama i ne govorimo, tvrde sindikalci.
Stanje je tim neprihvatljivije jer uzrok kašnjenju nije nedostatak novca u proračunu, već nedovoljno pripremljeni i testirani sustav kojeg su državni službenici i namještenici kolateralne žrtve, ističu sindikati.
Sindikalci također mole ministre da sa državnim službenicima i njihovim sindikatima “komuniciraju izravno i uljudno, a ne putem medija”.
Ako vas je prijetnja štrajkom zbog kašnjenja plaća “isprovocirala”, imajte na umu da je riječ o sustavu u kojem 2.600 zaposlenih obavlja posao predviđen za njih 3.500, te da su zatvorski službenici u 2011. godini ostvarili 351.807 prekovremenih sati, što im daje za pravo tražiti redovitu isplatu plaće, naglašavaju sindikalci.

O autoru

Urednik administrator