Prenosimo sa stranica SDLSN-a

AutorUrednik

Prenosimo sa stranica SDLSN-a

(SDLSN)Izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima koje je jučer usvojila Vlada RH narušavaju se dostignuti službenički standardi, a poslodavcu daje dozvola za odstrel nepoćudnih službenika temeljem diskrecijske ocjene.
Ministar uprave, Davorin Mlakar, koji je javno rekao kako su u državnoj upravi ostali još samo oni koji se nisu uspjeli prodati na tržištu rada, svojim se prijedlogom zakona pobrinuo da se budući službenici ne izabiru između onih koji su pokazali najbolje rezultate na testiranju i intervjuu, već između svih koji su tijekom provedbe javnih natječaja zadovoljili.
U cilju ovako shvaćene profesionalizacije državne uprave Mlakar se pobrinuo da u sastavu vijeća službeničkog suda predsjednik vijeća i jedan od članova više obavezno ne mora biti sudac, jer je praksa pokazala da suci imaju nezgodnu naviku službenicima suditi po propisima, a ne željama poslodavca.
Stoga će se za članove službeničkog suda ubuduće moći angažirati i samo diplomirani pravnici, što dovodi u pitanje kvalitetu postupka i neovisnost institucije službeničkog suda.
Uvođenje mogućnosti izvanrednog otkaza temeljem diskrecijske ocjene i dva upozorenja poslodavca, u stvarnosti znači ignoriranje sustava lakih i teških povreda službene dužnosti, službeničkih sudova i sankcija koje izriču.
Kad bi njegova šefica pobrojala što sve nije učinio za svog mandata, ministar Mlakar prvi bi mogao dobiti izvanredni otkaz, jer nije uspostavio središnji popis državnih službenika i namještenika, nije izradio prijedlog uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i plaćama namještenika, nije utvrdio iznose naknada za mentore, osobe koje sudjeluju u stručnom osposobljavanju državnih službenika, etičke povjerenike…
Pored toga, Mlakar je odgovoran i za sklapanje prevelikog broja ugovora o djelu u državnoj službi, jer njegovo ministarstvo očito nema autoritet kojim bi moglo osigurati zakonit rad državnih tijela u pogledu angažiranja vanjskih pružatelja usluga.
Primjenom vlastite logike, Mlakar bi problema mogao imati i zbog činjenice da koristi godišnji odmor i bolovanje.
Tako, naime, stoji u obrazloženju odredbe Zakona kojom se omogućava neograničeni outsourcing pomoćno-tehničkih poslova, u kojem Ministarstvo uprave kao poslodavac namještenike ocjenjuje problematičnima jer koriste bolovanje i godišnji odmor.
Zbog ovog posljednjeg Sindikat očekuje reakciju pučkog pravobranitelja, jer ovakvim obrazloženjem ministar uprave u Vladi Republike Hrvatske skupini zaposlenika u državnoj upravi poručuje da je korištenje radničkih prava na bolovanje i godišnji odmor zapravo razlog njihovom otkazu iz državne (namješteničke) službe, čime ih diskriminira temeljem njihovog nezavidnog
društvenog položaja.

O autoru

Urednik administrator