Premijer Milanović najavio smanjenje bruto plaća za 3 %

AutorUrednik

Premijer Milanović najavio smanjenje bruto plaća za 3 %

“U rebalans proračuna definitivno idemo, prethodna vlast se ponašala kao da problema nema, a problema ima. Morat ćemo smanjiti bruto plaće za tri posto za sve zaposlene u javnom sektoru. To je jedino moguće odgovorno ponašanje. Pogriješili smo što to nismo napravili prvog dana. Alternativa su otkazi”, rekao je premijer Zoran Milanović.
Da će se rezati plaće zaposlenima u javnom sektoru, riječ je oko 230 tisuća ljudi, premijer
Zoran Milanović najavio je u razgovoru za RTL Danas.
Očajna učiteljica
Nemam što dati svojoj djeci za jesti, kako da učim vašu?Milanović je rekao da će se nastavnicima i učiteljima povećati koeficijenti, pa će oni imati nešto veće plaće.
Na pitanje ide li se u li u rebalans proračuna i kakvi su planovi. Milanović je odgovorio: “Idemo i morat ćemo na stavki plaća napraviti neke korekcije. U Hrvatskoj se tu u odnosu na većinu Europe radilo jako malo. Morat ćemo smanjiti bruto plaće za tri posto za sve zaposlene u javnom sektoru, od predsjednika Republike i mene pa do činovnika i službenika javnih službi što je na neto plaći nešto manji postotak. Tu moram izuzeti učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama kojima ćemo povećati koeficijent pa će imati malo veće plaće”.

Milanović je ocijenio da će oni koji imaju najviše plaće ostati bez “par stotina kuna”.
“To je nažalost u ovom trenutku jedino moguće i odgovorno ponašanje. Rekao sam da ću ljudima govoriti istinu i u stvari sam pogriješio i pogriješili smo što to nismo napravili prvog dana. Alternativa su otkazi”, kazao je Milanović.
‘Ovako ne možemo dalje’
Dodao je da će se smanjiti kojeficijenti, ali da se neće dirati osnovica.
Koliko rade Europljani?
Ukine li se plaćena pauza, radni tjedan treba biti kraći.
“Očekujemo razumijevanje svih zaposlenih u javnom sektoru. Ovako ne možemo dalje”, dodao je Milanović.

Na pitanje pribojava li se da će njegove riječi zaposleni u javnom sektoru shvatiti kao ucjenu, Milanović je odgovorio: “Kao ucjenu? Ne, to je naprosto realno. To je jedina alternativa. Mi se moramo držati ciljeva, ne smijemo prelaziti određene plafone deficita. Lako za rejting agencije, ali ako probijemo plafon deficita, onda će možda reagirati, a to ne smijemo dopustiti.”

Manje plaće zaposleni u javnom sektoru počet će primati vjerojatno od travnja.

O autoru

Urednik administrator