Prekovremeni rad u Poreznoj upravi – dopis ravnateljici Porezne uprave

AutorUrednik

Prekovremeni rad u Poreznoj upravi – dopis ravnateljici Porezne uprave

Na ruke ravnateljice Porezne uprave gđe Nade Čalović Smiljanec, vezano na plaćanje prekovremnih sati, predsjednica SPUH-a Gordana Jagar, uputila je: 

Zahtjev za plaćanje prekovremenog rada i rada u neradne dane u Poreznoj upravi 

Danas je 28. veljače 2013. godine, najteži i najnaporniji dan za sve službenike Porezne uprave koji rade u Ispostavama. I danas će mnogi od nas ostati na usluzi strankama i izvan redovnog radnog vremena, neki i do 19 sati, i pošteno odraditi sve što treba.
Nije to ništa novo ili neuobičajeno za poreznike, a ni za stranke, jer u Poreznoj upravi stranke se tretira s uvažavanjem i uvijek im se izlazi ususret u ostvarivanju njihovih zakonitih prava. Mi smo na to navikli i time se ponosimo!
Nažalost, nije takav odnos Porezne uprave prema vlastitim službenicima!
Sami ste svjedok svakodnevnih zahtjeva za “hitnim, neodložnim i poslovima koji se imaju izvršiti bez odgode”, u redovnom radnom vremenu, izvan radnog vremena – subotom, nedjeljom … rok na rok, samo da se posao izvrši. U nekoliko navrata tražili smo prijem, neuspješno, da Vam sve te probleme iznesemo i da Vam ukažemo na svu ozbiljnost situacije.
SLUŽBENICI VAM PORUČUJU:
– NEMAMO VIŠE SNAGE!
– NE MOŽEMO VIŠE RADITI TAKVIM TEMPOM!
– IZGARAMO NA POSLU!
– NEMA VIŠE RUKU KOJE MOGU IZVRŠITI ŠTO NAM DODJELJUJETE, NEMA NAS!

Vi dobro znate da za službenike kojih trajno nema (600) posao već godinama odrađuju oni koji su ostali, a i oni su već potrošeni. Ovakvo je stanje dalje neodrživo! I dalje sve nas je manje!
Ono što službenike, koji već godinama daju svoj maximum, i još malo više, najviše boli je odnos vlastite službe prema njima: podcjenjivanje, zanemarivanje,  neuvažavanje službenika i izostanak rješavanja ozbiljnih problema u radu koje iznose svojim nadređenima, a sve za boljitak i efikasniji rad službe.
Nedopustivo je i protuzakonito što se službenike sustavno prisiljava na prekovremeni rad zbog povećanog opsega posla ili izvanrednih, pa čak i redovnih poslova koji su svojim opsegom davno premašili postojeći broj službenika. To samo potvrđuje činjenicu da nas je premalo za ovoliki posao.
Upozorili smo Vas na kršenje odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za državne službenike, a službenicima se i dalje otvoreno govori da im se neće platiti više od 10 prekovremenih sati mjesečno iako su odradili više! To je protuzakonito! Zar itko ima pravo postavljati se iznad zakona ove države?! Nemate pravo preko leđa službenika nadoknađivati ono za što oni nisu krivi!

Zahtijevamo da se svaki odrađeni prekovremeni sat i plati jer nitko nema pravo tražiti besplatan rad, naročito danas kada Vlada RH opet svim državnim i javnim službenicima  smanjuje plaću.
Mi živimo samo od ove plaće i od nje uzdržavamo obitelji! Tražimo samo da nam taj rad platite, ma koliko to bilo malo, po zakonima i propisima koji su na snazi.
Tražimo da se svaki odrađeni prekovremeni sat, noćni rad, rad u neradne dane i blagdane plati sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, a zlouporabe i prekoračenja na štetu službenika i namještenika ćemo u protivnom prijaviti nadležnim institucijama i o svemu izvijestiti javnost.  

 

O autoru

Urednik administrator