Prekinuti pregovori o zakonu o radu

AutorUrednik

Prekinuti pregovori o zakonu o radu

Sindikati prekinuli pregovore s Mrsićem: Mogući su prosvjedi 
Katarina Dimitrijević Hrnjkaš (24 sata)
 

 

Kap koja je i ovog puta prelila čašu bila je broj radnih sati u tjednu. Sindikati će se u srijedu dogovoriti o sindikalnima akcijama. Ništa nije isključeno, ni izlazak na cestu
Sindikati su prekinuli pregovore s Mrsićem.
Predstavnici svih sindikata u utorak su prekinuli pregovore s ministrom rada Mirandom Mrsićem oko izmjene Zakona o radu. Kap koja je i ovog puta prelila čašu bila je broj radnih sati u tjednu.
Naime, Mrsić je uvažio zahtjev poslodavaca da u tjednu broj radnih sati može biti i do 56, a uz kolektivni ugovor i do 60. Do sada je broj radnih sati bio 40, a uz prekovremene i 48. 
Ispada da bi po novom broj prekovremenih sati mogao biti i 16 sati tjedno, iznimno uz kolektivni ugovor i 20 sati što je sindikalistima neprihvatljivo. I poslodavci i sindikalisti će se do četvrtka očitovati o prijedlogu izmjena, a u međuvremenu će se sindikati već u srijedu dogovoriti kakve će sindikalne akcije poduzeti. Ništa nije isključeno, pa ni izlazak na cestu.Prema sadašnjem planu će izmjene ZOR-a na Vladu stići već ovoga četvrtka, a u Saborskoj proceduri bit će već početkom prosinca. Do Božića bi prijedlog trebao proći prvo čitanje, a nakon Nove godine i drugo čitanje u Saboru.

O autoru

Urednik administrator