Pregovori – Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike – II krug

AutorUrednik

Pregovori – Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike – II krug

Dana 23. srpnja 2012. godine održan je, između Vlade RH i sindikata Državnih službi drugi krug pregovora o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike,.

Konkretno, dogovoren prijedlog novog Kolektivnog ugovora za naredne četiri godine, koji je osim manjih kozmetičkih promjena identičan do sada važećem, osim u dijelu koji se odnosi na naknade troškova prijevoza.

Zajednički stav oko prijedloga članka 59., koji bi regulirao to pitanje nije dogovoren, te će biti jedina točka oko koje se sindikati i Vlada spore. U biti, nacrt predmetnog članka jest dogovoren, ali nisu postoci, odnosno iznosi prema kojima bi se naknada isplaćivala. Vladin stav je da bi se za one koji ne koriste sredstva javnog prijevoza naknada isplaćivala u iznosu od 0,75 kn po kilometru, dok sindikati traže 10% po litri cijene benzina za kilometar.

Isto tako, prijedlog Vlade je, da bi osnovica za isplatu naknade bila minimalna udaljenost do mjesta rada (nebitno da li se radi o mjesnom ili međumjesnom prijevozu) 2 km, dok sindikati traže 1 km.

Što se pak tiče jubilarnih nagrada, u novom prijedlogu Kolektivnog ugovora, uvjeti će ostati isti kao i do sada, jedino će se aneksom na ugovor, za naredni period od godine dana, odrediti izmjene i to da će se jubilarna nagrada isplaćivati za 10, 20, 30 i 40 godina rada, a osnovica za izračun bila bi u visini od 50% od sadašnje (900,00 umjesto 1800,00 kuna).

Zaključak je, da će se u novom Kolektivnom ugovoru, promijeniti samo članak koji regulira prijevoz, a aneksom će se riješiti jubilarne nagrade, ali samo za period do 01.10.2013. godine, te će se nakon toga pregovarati, sukladno uvjetima i stanju u državi, o povratku tog dijela na odredbe Kolektivnog ugovora ili će se dogovoriti nešto drugo….

Osnovica za izračun plaće ostaje ista, kao i dodatak na godine rada (staž), te dodatak za vjernost službi.

Regres za ovu godinu biti će isplaćen, ali nisu mogli precizirati datum isplate.

O autoru

Urednik administrator