Poziv NHS-a na referendum

AutorUrednik

Poziv NHS-a na referendum


Vjerojatno nema nikoga u Hrvatskoj tko ne zna kako će se u nedjelju 22. siječnja ove godine održati referendum na kojem se hrvatske građane pita jesu li ili nisu za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ovo je, nakon referenduma o osamostaljenju Republike Hrvatske, drugi referendum građana u Hrvatskoj na kojem vlasti pitaju narod za neki stav. vidi VIŠE

I jedan i drugi referendum za povijesnog je značaja za Republiku Hrvatsku. Na prvom su građani odlučivali o razdruživanju s Jugoslavijom i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske, a na ovom predstojećem odlučuju o pridruživanju Republike Hrvatske zajednici europskih neovisnih država, Europskoj uniji.

Neposredni slobodni izbori i referendumi građana oblici su izravne građanske demokracije. Jedni i drugi propituju volju i stav naroda i u skladu s izjašnjavanjem većine se postupa. Često su poslije izbora građani razočarani, jer nerijetko izborni pobjednici postupaju drukčije pa čak i suprotno od predizbornih obećanja. No to građane ne smije obeshrabriti na način da na naredne izbore niti ne odu. Tada odluku prepuštaju nekome drugome. Prepuštaju da drugi za njih odlučuju.

Referendumi građana također su prigoda koju građani, kad ih se već pita (a treba ih se što češće pitati), ne bi trebali propuštati. I to iz barem dva razloga. Prvi je taj da osobno odlučuju za sebe, a ne prepuštaju da to za njih čini netko drugi. A drugi razlog je da se političkim elitama poruči kako građani ne samo imaju pravo, nego i trebaju i žele biti pitani za različita pitanja koja im na razne načine uređuju i određuju život.

Pravo je građana i iz revolta, pobune, ne pristupiti niti izborima niti referendumu i na taj način uputiti svoju poruku. No, bez obzira koliko takvih koji šalju tu vrstu poruke ima, odlučit će većina onih koji su izborima ili referendumu pristupili. Moguće je i da se većina ne odazove i ne pristupi izborima ili referendumu, no tada ta većina mora biti svjesna kako će manjina, odnosno većina te pristupjele manjine odlučiti za cijelu zemlju. I Vlada i Sabor ovoga puta su građanima

uskratili pravo da se, uz ovaj referendum na kojem se izjašnjavaju jesu li za pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji ili nisu, istovremeno izjasne na usporednom „referendumu o referendumu“, jesu li za ublažavanje uvjeta za organiziranje referenduma, a vezano uz potreban broj potpisa i vrijeme njihovog prikupljanja. A ta im je obveza proizlazila iz sporazuma koji im je u nasljeđe ostavila bivša vlast, a koji je potpisala sa sindikatima.

No to ne smije utjecati na Vas na način da sada bojkotirate i ovaj referendum za priključenje Republike Hrvatske Europskoj uniji. U tome ćete slučaju opet odluku prepustiti onima koji će na referendum izaći. Jednako tako, ne dopustite da ljutnja zbog neodržavanja spomenutog „referenduma o referendumu“ ili zbog nekih učinjenih ili  neučinjenih najavljenih il nenajavljenih postupaka bivše ili nove vlasti ljutnja usmjerava Vašu odluku. Zaokruživanje „DA“ ili „NE“ ne smije biti motivirano željom da se bilo koga „ kazni“. Vaš stav i konačan odgovor trebaju biti motivirani isključivo uz Vaše promišljanje je li ili nije Republici Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji. Vaša je odluka i Vaš kružić na listiću nešto što određuje Hrvatsku budućnost, a i time i Vas i Vaših u takvoj Hrvatskoj.

Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata minulih smo godina sve nama dostupne materijale i stavove vezane uz EU i članstvo Republike Hrvatske u EU upućivali Vama u udružene sindikate. Neki od Vas sudjelovali su na raznim seminarima i tribinama. Ništa više od toga nismo mogli učiniti.

U skladu s našim načelima ni ovoga puta nećemo Vas usmjeravati koji odgovor trebate zaokružiti jer ne čini NHS Vas nego ste Vi NHS. Poštujemo Vaše različitosti i Vaša opredjeljenja. Poštujemo i ne podcjenjujemo Vašu razboritost.

I upravo zbog svega toga i zbog tradicije Nezavisnih hrvatskih sindikata, zbog poštivanja i uvažavanja svakog člana naših sindikata koji zajedno grade i čine Nezavisne hrvatske sindikate upravo takvima kakvi jesu POZIVAMO VAS DA PRISTUPITE DRŽAVNOM REFERENDUMU O PRISTUPANJU REPUBLIKE HRVATSKE EUROPSKOJ UNIJI, ZAOKRUŽITE ODGOVORNO I SMIRENO, NE POVODEĆI SE NI ZA KIM I NI ZA ČIM OSIM ZA VLASTITOM SAVJESTI, SVJESNI PUNE ODGOVORNOSTI ZA SVOJ KRUŽIĆ KAO I TOGA KAKO STE BAŠ VI DOBILI PRIGODU UTJECATI NA VAŽAN DIO HRVATSKE POVIJESTI. NE PREPUSTITE NEKOM DRUGOM DA ODLUČI ZA VAS.

O autoru

Urednik administrator