Portal Net.hr

AutorUrednik

Portal Net.hr

Portal Net.hr 28.05.2013.

Koordinirani štrajk od 5. lipnja Hrvatskoj prijeti potpuna blokada

Predstavnici sindikata javnih i državnih službenika najavili su da će nakon još jednog neuspješnog kruga pregovora s Vladom da se odustane od politike rezanja plaća i mjera štednje od 5. lipnja stupiti u – koordinirani štrajk. To bi moglo dovesti do blokade sustava.

HŽ, ZET, CAHrvatsku zahvaća val štrajkova, moguća blokada cijelog sustava!

“Vraćanje božićnica, regresa i koeficijenata kad dođu bolja i gospodarski stabilnija vremena – uvjet je sindikata da ne izlaze na ulice i ne idu u blokadu sustava. Drugi socijalni partner, onaj iz Vlade, na to ne pristaje zbog čega je ovakav potez neizbježan”, kazao je na konferenciji za novinare Vilim Ribić iz Matice sindikata koji opći štrajk najavljuje za iduću srijedu.

Vladajući raspiruju štrajk
“Koliko će to biti blokada sustava ovisit će o mnogim pitanjima i mnogim stvarima. Nitko od nas, pa ni naši članovi, nisu presretni s time da se ide u štrajk, nitko u tome ne uživa. Međutim, mi nemamo drugog načina da zaštitimo interese naših ljudi. Ono što nas fascinira je da ljudi iz vlasti, oni koji bi trebali riješiti problem, sve rade i raspiruju da do štrajka dođe”, poručuje Ribić.

“Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula Vlada s ministrom Mrsićem”, poručuju.

Opet mirenje
Jedanaest sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje i rješavanje socijalnog spora, a koji se po zakonu treba riješiti kroz pet dana. To je ujedno i rok Vladi, ali i poruka- odustanite od štednje i mi nećemo na ulice. Ne prođe li ovaj vapaj sindikata, već početkom idućeg tjedna dogovorit će modalitete štrajka do ispunjenja zahtjeva, a pa potom i blokade cjelokupnog sustava javnih i državnih službi.

Podsjetimo, predstavnici sindikata u ponedjeljak se nisu uspjeli dogovoriti s predstavnicima Vlade koja je ustrajna u politici rezanja plaća.

O autoru

Urednik administrator