Poreznici u crvenom

AutorUrednik

Poreznici u crvenom

Poreznici u crvenom
(Nacional broj 866) 

Inspektorima niža plaća, nema ni automobila 

Kada je početkom mjseca Vlada donijela novu uredbu kojom povećava plaće vodećem kadru u Poreznoj upravi i dodjeljuje bonuse za dobar rad, nije bilo spominjano nikakvo smanjenje plaća. Javnost je prihvatila činjenicu da su poreznici na čijim leđima je naplata 51 milijarde kuna dogovanja prema državi, pravodobna naplata i sprečavanje utaja poreza opterećeni i da su zaslužili nagradu. 
Pros
ječna plaća im je oko sedam tisuća kuna. I sama ta plaća je nedovojna za ljude koji odlučuju o milijunima državnih kuna u poreznim nadzorima, a dodatno smanjenje plaća će ih dodatno demotivirati. Otprilike jedna trećina inspektora će biti pogođena ovom odredbom. Zašto je došlo do ovakve odluke i hoće li ona smanjiti učinkovitost, dodatno demotivirati poreznike, pitali smo i Ministarstvo financija, Poreznu upravu. Nisu nam ništa odgovorili. Također nam nisu ništa odgovorili i na upit o informaciji koju smo neslužbeno dobili od izvora iz Porezne uprave. Početkom godine istekao je leasing automobila Poreznoj upravi. Ne radi se o nikakvim limuzinama, nego automobilima srednje i niže klase koji su inspektorima služili za odlazak na teren i u kontrole. U šest mjeseci, novi automobili nisu nabavljeni, niti je leasing produžen, pa je Porezna ostala bez četvrtine automobila.

“Možete zamoliti onog kojeg idete nadgledat da vas odveze i doveze u nadzor” ironičan je izvor iz Porezne. Kada će se automobili nabaviti, Porezna uprava nam nije odgovorila iako smo im upit poslali još u prošlu srijedu. Porezna uprava definitivno je jedna od najvažnijih poluga nove Vlade, krenulo se u kontrolu estrade, onih koji imaju razliličite prihode i imovinu, objavit će se imena dužnika, poreznici moraju bolje kontrolirati i naplaćivati prihod države. Smanjenje plaća i manjak automobila za izlazak na teren sigurno ne djeluje motivirajuće za inspektore. A bonuse dobivaju šefovi.
Ono što je tada prešućeno je da će teret ove šefovske nagrade ipak podnijeti i dio zaposlenika Porezne uprave. I to onaj koji je također zadužen za naplatu poreza. Prema našim informacijama iz Porezne uprave, višim inspektorima u Poreznoj upravi će se smanjiti plaće za 3-4 posto kako bi se kompenzirao šefovski rast. Radi se o ljudima koji su više od 10 godina u službi, a promaknuće na razinu višeg inspektora im je nagrada za dobar rad.

O autoru

Urednik administrator