Pismo NHS-a Vladi RH

AutorUrednik

Pismo NHS-a Vladi RH

Poštovana gospođo Kosor,

sa zabrinutošću i strepnjom iz mjeseca u mjesec iščekujemo iz HZZ-a objavu službenih podataka o nezaposlenosti.

Dok većina svjetskih zemalja…

Dok većina svjetskih zemalja polako izlazi iz gospodarske krize, Republika Hrvatska još uvijek tone. Ne samo da nezaposlenost ne pada niti je zaustavljen njen rast, nego i dalje raste, povećava se iz mjeseca u mjesec. Brojem nezaposlenih u veljači ove godine dosegnuli smo 2004. godinu, a opasno se približavamo 2003.

Naša se zabrinutost povećava i jer se ništa ne čini na području nepodmirenih plaćanja, bez obzira na objašnjenja koja dolaze iz Vlade RH kako dobar dio tih nepodmirenih obveza otpada na pravne i fizičke osobe koje opstaju još samo „na papiru“, a u stvarnosti ne djeluju već dulje vrijeme. Prema službenim podacima u Republici Hrvatskoj bilo je krajem 2009. godine zajedno u pravnim i fizičkim osobama, dakle tvrtkama i obrtima, koje ukupno zapošljavaju više od 73000 radnika, više od 27,1 milijarde kuna nepodmirenih obveza. Što u tim brojkama znači da neki od tih subjekata ne rade, ne djeluju dugo vremena? Sva su ta radna mjesta u opasnosti.

Pri svemu tome poslodavci šalju poruke kako je za izlazak iz krize nužno „olabaviti“, smanjiti radnička prava, fleksibilizirati tržište rada na teret radnika, a u korist kapitala. Pokazatelji za 2009. godinu govore kako je veliki dio poslodavaca u nedostatku kvalitetnih antirecesijskih mjera, ali i vlastite sposobnosti, posezao za onim za njih najjednostavnijim i najlakšim mjerama, smanjivanjem plaća i materijalnih prava te broja zaposlenih. I dalje koriste krizu za traženje fleksibilizacije tržišta rada, olakšavanje otpuštanja, smanjenje radničkih prava, promicanje zapošljavanja na određeno vrijeme. A čini se kako u tome imaju Vašu potporu.

Posebno brine činjenica kako ste Vi nakon susreta sa predstavnicima HUP-a najavili nove izmjene Zakona o radu u svrhu poticanja gospodarstva i izlaska iz krize. Dogovara li se Vlada RH sa poslodavcima na račun sindikata, a preko leđa radnika? Možete li nas informirati što točno znači Vaša najava novih izmjena ZOR-a? Što ste dogovorili s poslodavcima mijenjati u tek izmijenjenom ZOR-u?

 

Dijelite li s poslodavcima stav kako na zaustavljanje krize i gubljenje radnih mjesta utječe olakšavanje otpuštanja, smanjenje radničkih prava i zapošljavanje na određeno vrijeme, što nikad nitko i nigdje nije dokazao? Kako to da najavljujete izmjene ZOR-a nakon sastanka s poslodavcima?

Budite uvjereni da sindikati ne mogu i neće pristati na daljnje smanjenje radničkih prava. Putove zaustavljanja krize i izlaska iz nje Vlada RH treba tražiti negdje drugdje, posebno unutar sebe i svojih partnera poslodavaca, a ne među radnicima kojima je dosta plaćanja tuđih računa. Predugo ih već plaćaju

O autoru

Urednik administrator