Pismo NHS-a HUP-u

AutorUrednik

Pismo NHS-a HUP-u

Pismo Krešimira Severa, Predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatskoj udruzi poslodavaca

Poštovani,

više nismo čak niti iznenađeni kad na Vašim konferencijama za novinare i u drugim prigodama Vašeg obraćanja javnosti kritizirate sindikate, okrivljujete ih za razne stvari i događaje i pomalo podmećete javnosti sindikalnu neslogu kao razloge nekih sindikalnih akcija i postupaka ili čak stanja u društvu. Od svega toga jednu krivicu i prihvaćamo. Sindikati su krivi što se Zakon o radu nije izmijenio po Vašoj mjeri.

S ponosom preuzimamo tu krivicu. Dobro je da Zakon o radu nije po Vašoj mjeri toliko koliko biste htjeli.
(vidi VIŠE)

Vaša je mjera daljnje fleksibiliziranje Zakona o radu i tržišta rada. Jasno je kako prevedeno to znači smanjenje radničkih prava. Sada kad su sindikati konačno objedinjeni rekli dosta nakon vrlo visokih kredita povjerenja, razumijevanja i očekivanja koje su mjesecima pa i godinama davali vladi i poslodavcima (pri čemu u povrat nisu dobili ne samo kamate nego ni glavnicu), Vi to tumačite sindikalnim nejedinstvom, a kako „u Gospodarsko-socijalnom vijeću tražimo samo alibi za svoje međusobne obračune“.
Sindikati imaju pravo na svoje razlike u mišljenjima, stavovima i postupcima, ali se oko ključnih stvari važnih za sve hrvatsko radništvo slažu. Sigurno nije na Hrvatskoj udruzi poslodavaca sindikatima uređivati odnose, jer bi i sindikati puno mogli govoriti o poslodavačkim odnosima, odnosima poslodavačkih udruga, ali to ne čine jer se ne miješaju u slobodu organiziranja i djelovanja poslodavačkih udruga. Dok je reprezentativnost sindikalnih središnjica za sudjelovanje u Gospodarsko-socijalnom vijeću i drugim nacionalnim tripartitnim tijelima određena posebnim zakonom, za Hrvatsku udrugu poslodavaca je to članstvo određeno posebnom odlukom Gospodarsko-socijalnog vijeća. Tako je Hrvatska udruga poslodavaca jedina poslodavačka udruga u tim tijelima i jasno je zbog čega joj je Gospodarsko-socijalno vijeće toliko priraslo srcu.
Nakon Vaše jučerašnje konferencije za novinare puno je toga postalo jasnije. Naime, sami ste izjavili kako se ne hvalite sa svakom kavom koju popijete sa predsjednicom Vlade RH, a za dva tjedna će Vam, kako najavljujete biti i gošća na ručku.
Jasno je kako je u minulom vremenu došlo do zbližavanja Vlade RH i Hrvatske udruge poslodavaca na mnogim područjima pa tako i stavovima o Zakonu o radu i fleksibilizaciji tržišta rada. Jasna je onda i međusobna potpora koju si dajete i oko Gospodarsko-socijalnog vijeća i oko izmjena Zakona o radu. Nadamo se ipak, kako se to neće dogoditi i oko Vaše ideje o smanjenju minimalne plaće. Svi smo bili sudionici istog dogovora o minimalnoj plaći pri čemu je jasno rečeno kako i na koji način će minimalna plaća rasti (što na žalost nije napravljeno u primjeni, jer da jest minimalna bi plaća bila veća), ali i kako ta plaća neće padati ako ne bude rastao BDP-a ili ako on zabilježi pad. Pa ljudi ne mogu živjeti ni od ovakve minimalne plaće, kako bi tek od umanjene?! Hrvatska udruga poslodavaca će svoje i tako dobiti izmjenama Poreza na dohodak kojima se ukida najveća porezna stopa pa će neki Vaši pojedinci time dodatno dobiti povećanja neto plaća u iznosima i većim od minimalne plaće koja Vam je očito „trn u oku“. No to je za Vas demagogija.
Obzirom na situaciju s kolektivnim ugovorima te HUP-ovu i vladinu ulogu u tome, jasno je kako su sindikati s pravom „skočili“ na najavljene izmjena Zakona o radu koje će izravno udariti na kolektivne ugovore i sam sustav kolektivnog pregovaranja, a radnike izvrgnuti na milost i nemilost poslodavačkim pravilnicima o radu, za koje je naputak već pripremljen (kao što je vidljivo iz medija) u ministarstvu koje vodi Vaš bivši glavni direktor.
I dok se Vi, kako kažete „ne hvalite sa svakom kavom koju s premijerkom popijete“, sa sindikatima se predsjednica Vlade RH nema kad sastati. I to je jedan od razloga koji zbijaju sindikalne redove. Sami javno dajete do znanja kome se Vlada RH priklonila.
Sada pet nacionalnih središnjica djeluje čvrsto zajedno u svim najavljenim aktivnostima, a razlog tome sigurno ne leži u Vašem nelogičnom i nakaradnom stavu kako smo sada objedinjeni zato jer smo razjedinjeni i međusobno se obračunavamo.
Tko može „popiti“ tu Vašu logiku? Radništvo sigurno ne.

S poštovanjem,

Predsjednik
Krešimir Sever

Na znanje:
. sindikalnim središnjicama
– sredstvima javnog priopćavanja

O autoru

Urednik administrator