Obavijest – smanjenje prava prema najavi Vlade

AutorUrednik

Obavijest – smanjenje prava prema najavi Vlade

Vlada RH putem medija najavila je ovih dana „privremeno“ rezanje nekih prava u državnim i  javnim službama, ali i u javnim tvrtkama. Spominje ukidanje regresa za godišnji odmor, božićnice, zatim ukidanje “cipelarine”, ali i dodatka za vjernost u službi.
Sva navedena prava su ugovorena Kolektivnim ugovorima, a Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike vrijedi do 31. srpnja 2012. godine.
Kolektivni ugovor je dvostrani akt sklopljen između poslodavca i sindikata te obvezuje potpisnike. To u konkretnom znači da bi za svaku izmjenu važećeg Kolektivnog ugovora trebala suglasnost ili dogovor dviju strana. Isto tako kolektivni ugovor, može svaka strana otkazati, što je regulirano Zakonom, koji je tu decidiran i jasan.  Jednostrano ukidanje prava ili dijela prava povlači za sobom i posljedice za stranu koja tome pristupa na nezakonit način. U svakom slučaju način na koji se najavljuje ukidanje prava nije ni blizu odredaba Zakona koji regulira to područje.
Što se tiče takozvanog “dodatka za vjernost službi”, treba napomenuti da ga se stječe tek nakon 20 godina rada u državnoj upravi u visini od 4, 8 ili 10% i da to pravo ostvaruje tek jedan manji dio zaposlenika i da to nisu nikakva “spektakularna” sredstva.
Nije sporno da je kriza, recesija ne prestaje, ali je nedopustiv ovakav način i pristup stvaranja negativnog publiciteta kao alibija za proguravanje ušteda ponovo na račun službenika. Umjesto da se konkretni prijedlozi dostave sindikatima i o njima otvoreno razgovara, “jednostavnije” je koristiti medije i udariti na državne službe, koje “ovako i onako ništa ne rade, dobrano su preplaćeni” i slično. O stvarnoj razini prava i visinama plaća državnih službenika nitko od njih ne želi otvoreno govoriti jer bi se moralo raspraviti i o nekim drugim “dodacima” koje se također financira iz državnog proračuna, a još uvijek nisu ukinuti, pa kad je štednja … da se i na nekim drugim proračunskim stavkama “zareže”. 
SPUH će pravovremeno izvijestiti svoje članove, kao i javnost, o konkretnim potezima Vlade RH na ovom području, a uskoro se očekuje i zauzimanje zajedničkog stava sindikata
koji okupljaju državne i javne službenike.

O autoru

Urednik administrator