Obavijest o tijeku pregovora o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

AutorUrednik

Obavijest o tijeku pregovora o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Dana 18. srpnja 2012. godine održan je drugi sastanak Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, u čijem sastavu je SPUH, s Pregovaračkim odborom Vlade RH na temu Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Sindikalni predstavnici Pregovaračkog odbora očitovali su se na Vladin Prijedlog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji Vam je također bio dostavljen. Prijedlog KU je bio sačinjen za razdoblje do 04.10.2013. kada bi se ponovo pregovaralo o slijedećem KU.
Sindikalni predstavnici iznijeli su svoj protuprijedlog da se odvoji Kolektivni ugovor od jednokratnih odricanja od materijalnih prava te su predložili predstavnicima Vlade RH da se sklopi Kolektivni ugovor, sadržajno bez značajnijih promjena, na razdoblje od 4 godine, a da eventualna neprimjena pojedinih članaka KU u 2012. i 2013. godini budu predmet posebnog Dodatka KU koji bi važio do 10. mjeseca 2013. godine, kada bi se pregovaralo o dodatnim materijalnim pravima, odnosno o povratku prava.
Također su iznijeli svoje neslaganje predloženim sadržajem članka 59. KU i ocjenu da je takav način isplaćivanja troškova prijevoza neustavan i diskriminirajući te da se s njim nikako ne slažu. Sindikati su izrazili spremnost da se troškovi prijevoza drugačije urede, ali da taj način bude pravedniji, jasan i transparentan, da nikoga ne diskriminira, a da istovremeno predstavlja i uštedu poslodavcu. Predložili su Vladi da se oformi zajednička radna grupa od predstavnika obiju strana koja bi imala zadatak izraditi prijedlog članka 59. koji bi bio prihvatljiv objema stranama.
Sindikati su iznijeli i neslaganje oko neisplate jubilarnih nagrada dijelu službenika koji imaju tu nesreću da u “krivoj” godini pune uvjet za isplatu jubilarne nagrade te također nude da se nađe pravičnije rješenje kako bi svi konzumirali stečeno pravo i predlažu da se o tome još razgovara i pronađe bolje rješenje, bilo privremenom izmjenom osnovice za isplatu ili raspodjelom unutar raspona, kao privremenom mjerom uslijed krize.
Sindikalni su predstavnici također iznijeli stavove članstva da su duboko svjesni krize u našoj državi, koju najbolje sami osjete, potrebama promjena i ranijim odricanjima koja su već podnijeli na svoj teret te su apelirali na Vladu da se uštede pronađu i u drugim sferama proračunskih sredstava, a ne samo u materijalnim pravima službenika.
Pregovaračka strana Vlade RH je, nakon iznijetih i obrazloženih prijedloga sindikalnih predstavnika, prihvatila prijedloge Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi te će se za slijedeći sastanak pregovaračkih odbora (ponedjeljak, 23.07.2012.) pripremiti tekst Prijedloga Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, s važenjem od 4 godine i Prijedlog Dodatka KU s neprimjenom određenih članaka KU, a to su, kako je Vlada iznijela, neisplata božićnice u 2012. godini i regresa u 2013. godini, dok bi se o jubilarnim nagradama i troškovima prijevoza pokušala pronaći zajednička rješenja. Imenovana je radna skupina kojoj je zadatak pripremiti tekst novog članka KU kojim  se regulira isplata troškova dolaska i odlaska s posla.
Kako će pregovori dalje teći bit ćete pravovremeno obaviješteni, upoznati sa svim prijedlozima, a sindikalnim predstavnicima u radnoj grupi dostavit ću vaše prijedloge za isplatu troškova prijevoza.

O autoru

Urednik administrator