Novi list

AutorUrednik

Novi list

 

Oda za uhljebe KOMENTAR SANJE MODRIĆ (Novilist.hr) Galameći kako ovo društvo upropaštavaju uhljebi, poderali su grlo sabornici (koji prvo gledaju kako će sebi nabaciti kakvu korist), poslodavaci naklonjeni ultimativnom ekonomskom liberalizmu (koji svoje radnike smatraju marvom i plaćaju na kapaljku), japiji s bankarskim bonusima, pa i novinari. I stvarno.

Nema diskusije o tome da nas je do kosti izjela ova korupcijska balkanska kultura poklanjanja radnih mjesta po stranačkoj, rođačkoj i prijateljskoj liniji. No, u tom pravedničkom žaru i bijesu, upalo se u ekstremizam: stigli smo do toga da se uhljebskim epitetima sada paušalno krsti sve u državnom i javnom sektoru. Publika je postala nabrijana gdje god se prima plaća iz proračuna. Skroz se pokvario naš mali i labilni kompas. I pristojno bi bilo, a i ljudski, pilu malo okrenuti naopako zbog onih tisuća i tisuća »običnih« trudbenika koji grbače na šalterima i lome se radeći za dvoje i troje u bolnicama, centrima za socijalni rad, u vrtićima, policijskim postajama i školama. I to za četiri ili pet tisuća kuna. Sjedeći na rasklimanim stolicama. Hraneći se slancima za dvije kune iz pekare.

Gutajući tablete za štitnjaču. I tegleći kući spise u svojim oguljenim i razjapljenim torbama. Uhljebi su često njihovi velevažni šefovi, a ne oni. Šefove dopremaju i postavljaju eksponenti političke moći. Šljakerima u administraciji komandiraju kolone kumova i ništarija sa stranačkim zaleđem koji o djelatnosti nemaju blage veze, niti ih ona imalo zanima. Naravno da od njih ne možeš očekivati reforme sustava jer su za bilo koju sofisticiranu stvar talentirani kao magarac za pjevanje. Oni imaju te najveće plaće i blaženu slobodu da nikad ni za što ne odgovaraju. Ali to s onima koji stvarno rade svoj posao nema nikakve veze. Njih se ne pita koga bi voljeli za ravnatelja, direktora i predstojnika. Pa hajde onda da im javno i pošteno priznamo da su oni nešto drugo i da se jednom prestane s ovim uvredljivim poopćavanjem. Vlada upravo ovih dana podmuklo dribla sindikate da odustanu od dijela novca koji im je obećan prije sedam godina, kada su im srezali prava zbog udara ekonomske krize i zapečatili da će se sve vratiti na staro čim se BDP počne oporavljati. Pa, molim. Ako Vlada smatra da je u redu iskušavati strpljenje upravo tih potplaćenih ljudi, na kojima počiva ustavno uređenje ovoga društva, onda neka se igra vatrom.

Pa vjeruje li netko da su jasličke tete, koje našu šmrkavu djecu drže u krilu i peru im guze, sretne što moraju čekati da im roditelji donesu kilu keksa, papir za crtanje i maramice za nos? Da službenicima pričinjava veliko veselje što ne mogu ništa riješiti dok ne raznesu sto dokumenata jedni drugima, od vrata do vrata? Da sestre na onkologiji uživaju skapavati od posla jer je na jednu palo da radi za njih četiri? Misli li itko da su profesori oduševljeni ovim nastavnim programima koji nas betoniraju na dno međunarodnih ljestvica po znanju i sposobnostima zaključivanja? Višnja Stanišić iz zavoda za mirovinsko osiguranje kaže da su kod njih plaće od 3.741 kuna do 4.729 kuna. Pa tako je svuda. Treba skinuti kapu tim ljudima, kojima briše pod tko god stigne. Jer za pravila po kojima oni rade zaduženi su uhljebi, a ne oni. I što na koncu imamo s ovim – samo su pravi uhljebi sretni.

O autoru

Urednik administrator