NEUSPJELO MIRENJE SLUŽBENIKA I VLADE

AutorUrednik

NEUSPJELO MIRENJE SLUŽBENIKA I VLADE

Zbog ukidanja dodataka mogući štrajkovi i tužbe

(GLAS SLAVONIJE 18.03.2014.) ZAGREB – Mirenje zbog mogućeg kolektivnog radnog spora između Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske i Vlade završilo je neuspjehom. Mirenje je zatražio sindikat zbog prijedloga Zakona o uskrati prava na povećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža, kojim se ukidaju dodaci na staž od 4, 8 i 10 posto koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima.

Prijedlog je poslan u Sabor, a o tome se nije pregovaralo sa sindikatima. “S obzirom na to da je to pravo regulirano kolektivnim ugovorom za državne službenike, smatramo da smo ušli u kolektivni spor i da to traži i proces mirenja. Proces nije uspio u smislu da se nismo uspjeli dogovoriti i time se stvaraju uvjeti za ono što se u kolektivnom ugovoru zovu industrijske akcije, odnosno mogući prosvjedi ili štrajkovi”, rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

Sindikati su uputili primjedbe na Zakon svim saborskim klubovima. Saborske su zastupnike upozorili na potencijalne probleme koje bi moglo izazvati usvajanje ovog zakona. “Ako sudske tužbe u tom dijelu budu uspješne, troškovi bi bili veći od uštede koju Vlada planira ostvariti”, zaključio je Pleša.(MS)

O autoru

Urednik administrator