Najava otpuštanja zaposlenika ili…

AutorUrednik

Najava otpuštanja zaposlenika ili…

Sezona godišnjih odmora nije ni završila, Sabor ne radi i ne zna se kad će, Vlada nešto šturo pokušava krenuti u „novu sezonu“, ali sa svih krajeva, doslovno pršte informacije o kresanju broja zaposlenih u Državnoj i Javnoj upravi.

Dileme su u smislu ili smanjiti plaće ili otpustiti višak zaposlenih. Prevladava ipak teza o otpuštanju, odnosno smanjenju broja zaposlenika u tim službama. I gle čudom, odmah sljedećeg dana pojavljuje se i anketa kako 75 % anketiranih građana podržava opciju o otpuštanju.

Za primjer ministar financija krenuo bi s zaposlenicima u Ministarstvu financija, pa ako će tko slijediti dobro, ako ne opet dobro.

Pred neko vrijeme najavljeno je i povećanje plaća, ali s osnove  smanjenja poreza na dohodak. Znači jedna loša za jednu dobru vijest.

Činjenica je da u, posebno, Državnoj upravi nema zapošljavanja novih radnika. Unatoč odlasku iz službe iz više razloga, pa i smrti, broj zaposlenih u zadnjih nekoliko godina doslovno se nije smanjivao??? Ništa čudno, kad je unatoč gore spomenutoj zabrani, zaposleno podosta recimo podobnih ili kako ih novinari vole nazivati, uhljeba.

Da stvar i nije baš bezopasna, kako po zaposlene, tako i cijeli sustav, netko je spomenuo prevelik broj inspektora u Ministarstvu financija (Poreznoj upravi). Znači, na račun novozaposlenih – podobnih, trebalo bi otpustiti ili na neki drugi način zbrinuti (???) stručne ljude, koji svoj posao rade korektno i uglavnom pošteno (izuzetaka je uvijek bilo i biti će).

Očito je u cijeloj situaciji, jasno da zaista ne postoji nikakva strategija koja bi rad uprave prilagođavala situacijama, već se ista kreira kako tko ima priliku doći u poziciju kreatora, bez sagledavanja mogućih posljedica.

Činjenica je da, Ministarstvo financija, funkcionira kao jedno od boljih, ako ne i najboljih ministarstava i resora, zaista je čudno započeti čišćenje baš tu.

Još je očitije, da ne postoji nikakva kontrola nad pojedinim resorima, očito je da se nekim ministrima teško nešto može naložiti, pa ćemo početi s onim poslušnima, koji ionako izvršavaju svaki nalog.

Da se razumijemo, nitko ovdje nije rekao da ne treba urediti Ministarstvo financija, da možda i neće biti viška zaposlenih, ali onako reći to „iz rukava“ bez analize, prilikuje samo našim političarima.

Ah da, možda će se i pitati sindikate… onako reda radi.

O autoru

Urednik administrator