ministar lalovac o rezovima

AutorUrednik

ministar lalovac o rezovima

Ministar Lalovac o rezovima: Sve može doći u obzir, osim mirovina

(Vesna Gubo- 24 sata) Kada je riječ o otkazima, ministar financija Boris Lalovac je rekao da sve ‘ono što može ići na tržište, morat će ići’. Oni će svoj dio posla naći kroz agencije, FINA-u
Novca više nema, morat ćemo se zadovoljiti onime što imamo. Povjerenje na tržištu kapitala nije neograničeno, uvijek postoji određeni limit, to je poruka svim ministrima. Kada je riječ o rezovima, sve može doći u obzir osim mirovina, rekao je ministar financija Boris Lalovac gostujući u emisiji RTL Danas. 
Počinjemo već sutra razgovore na tehničkoj razini sa svim ministarstvima. Jedna ekipa iz Ministarstva financija ‘češljat’ će sve vrste troškova, gledati koji su to tzv. produktivni i neproduktivni troškovi, oni troškovi koji generiraju određeni ekonomski rast… Znači, nije cilj samo smanjivanje, nego i potpuno ukidanje određenih vrsta troškova – rekao je Lalovac. 

‘Postoje pravila kojih se moramo držati’
Ministar je rekao da smo sad u EDP proceduri (procedura prekomjernog deficita) i postoje jasna pravila Europske komisije kojih se moramo držati. 
To se mora napraviti, to su napravile i brojne druge zemlje Europske unije – rekao je te dodao da se može uštedjeti javnom nabavom i efikasnijim i boljim upravljanjem. 
Dodao je da će se svaki mjesec putem COP-a objavljivati koliko je ljudi dobilo plaću te pratiti kako se kreće broj zaposlenih. Ukoliko dođe do povećanja zaposlenih, odgovorni će morati objasniti zašto je to bilo potrebno. 
U konačnici, svi odgovaramo na izborima. No, ono što je bitno, teže će se objašnjavati zašto su im bila bitna nova zapošljavanja ukoliko nisu bili efikasni – kazao je Lalovac. 

 ‘Sve što može na tržište, morat će’ 

-Moj princip je da Vlada treba funkcionirati slično. Mi, kad se uspoređujemo, smo korporacija srednje veličine u Europi. Vrlo učinkoviti i efikasni moramo biti. Nije samo bitno koliko ima zaposlenih, već i koliko smo obradili zahtjeva, koliko smo bili pristupačni građanima. Ono što se radi u javnoj upravi – radimo puno s dokumentacijom, a malo s ljudima, tj. konzumerima javnih usluga. Imamo 6.000 računovođa – mogli bismo obavljati računovodstvo za cijelu Europu koliko je taj sektor velik. Sve što može ići na tržište – morat će ići na tržište – ako ne u 2014., u 2015. sigurno. Sve što može naći usluge na tržištu – morat ćemo tako razmišljati -rekao je. 
Ministar je rekao da će oni svoj dio posla naći kroz agencije, FINA-u koja je veliki računovostveni servis.Bit će određenih otpuštanja, racionalizacije, to je sigurno – rekao je. 

Pogrešne procjene rasta BDP-a 

Na upit zašto Vlada griješi u procjenama rasta BDP-a, Lalovac je odgovorio kako Vlada mora biti optimističnija od određenih prognozera. 
Znate da smo dali brojne porezne olakšice, npr. građevina. Sve su to određeni poticaji koje smo očekivali u gospodarstvu. Kad smo govorili o daljnim subvencijama – želimo točno povezati svaku mjeru koju donosimo s učinkom u gospodarstvu. One mjere, koje neće pokazati da imaju takav učinak u gospodarstvu, morat ćemo ih preusmjeravati na onaj dio gospodarstva koji će morati dati određeni dio gospodarskog rasta. Zasad neke mjere nisu imale velik utjecaj, odnosno teške dubinske promjene, osobito u građevinskom sektoru, te su toliko velike da ne mogu dati rezultate u godinu dana. U ovu i iduću godinu ćemo ići puno realističnije nego što je prije bilo. To znači da je projekcija našeg BDP-a malo iznad nule, do 0,5 je maksimum. To je prognoza koja će se kretati u onima koje daju Europska komisija, MMF, EBRD, HNB. To je bila i naša zakonska obaveza – zaključio je Lalovac.

O autoru

Urednik administrator