Masovni prosvjedi sindikata (DNEVNIK.hr)

AutorUrednik

Masovni prosvjedi sindikata (DNEVNIK.hr)

‘Dosta je politike štednje’: Sindikati najavljuju potpunu blokadu sustava

(DNEVNIK.hr 23.04.2013.) Sindikati kažu kako je dosta politike štednje koja u 5 godina nije dala rezultata te najavljuju masovne prosvjede na Praznik rada.

Dvanaest sindikata najavilo je danas masovne prosvjede 1. svibnja u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a 17. svibnja, dva dana prije lokalnih izbora održat će referendum o mogućoj potpunoj blokadi sustava. Kažu kako je moguće i da na dan predizborne šutnje organiziraju prosvjede i štrajkove.

Što bi točno značila potpuna blokada sustava? ‘Zamislite kolone automobila do Austrije, zamislite redove od 100 metara ispred državnih službi, zamislite zdravstveni sustav koji funkcionira kao da je nedjelja ili praznik’, poručili su sindikalisti koji mole građane za podršku i najavljuju kako su spremni ići u štrajkove i blokadu sustava sve do ispunjenja zahtjeva.

 Sindikati javnih i državnih službi najavit će niz akcija protiv Vlade

Sindikati traže vraćanje ‘svih otetih prava’, povlačenje zakona kojim su suspendirani kolektivni ugovori te zakona o reprezentativnosti koji smatraju protuustavnim. Traže i usklađivanje rasta plaća, promjenu ekonomske politike i javnu ispriku svim zaposlenima u državnom i javnom sektoru ‘zbog šikaniranja’. Podsjetili su kako na plaće i ostale troškove državnih i javnih službenika u Hravtskoj odlazi 10 % BDP-a dok je u zemljama EU prosjek oko 11 %. Objasnili su i kako su odbili sastanak s premijerom Milanovićem jer smatraju sramotnim da ih se zove na sastanak s premijerom koji se otkako je došao na vlast odbijao sastati s njima, a zove ih sad tik pred lokalne izbore.

Vladi su poručili i kako je dosta politike štednje jer se pet godina štednje nije pokazalo učinkovitima.

O autoru

Urednik administrator