LJUDE ISPRED PROFITA

AutorUrednik

LJUDE ISPRED PROFITA

LJUDE ISPRED PROFITA!

Umjesto proslave, i ovogodišnji Međunarodni praznik rada provest ćemo prosvjedno. Najavljenih reformi koje bi pokrenule gospodarstvo i povećale životni standard nema. U izostanku socijalnog dijaloga, iz medija saznajemo o planovima „reformi“ koje idu samo u korist onih koji na račun svih radnika i građana ostvaruju profit, a sve nas guraju u daljnje osiromašenje. Temelji našeg društva, ljudske slobode, demokracija i rezultati dosadašnje sindikalne borbe ozbiljno su ugroženi. Hrvatska danas nije društvo kakvo želimo i zaslužujemo: danas je Hrvatska društvo u kojem šačica povlaštenih živi u luksuzu, dok većina jedva preživljava; društvo je iz kojeg veliki broj građana, posebice mladih, odlazi „trbuhom za kruhom“, dok drugi dio pada u beznađe; društvo je u kojem rastu socijalne nejednakosti i siromaštvo, u kojem se smanjuju zdravstvena i socijalna zaštita i sve se otvoreno podređuje interesima krupnog kapitala i „zaslužnih“ na štetu potrebitih i siromašnih. Hrvatska danas nema razvojnu socijalno-ekonomsku politiku, već se sustavno uništavaju društvo i budućnost građana. Hrvatska danas potiče strane investitore i domaće tajkune ukidajući radnička prava i uništavajući društvene resurse, ne daje nikakvu perspektivu mladima koji su prisiljeni prihvaćati bilo kakve poslove, ako im se uopće ponude, ali ni starijima koji za poslodavce više nisu „iskoristiva roba“. Ne želimo više gospodarstvo i društvo podjela i zavada. Ne želimo Hrvatsku u kojoj se “poduzetništvo” razvija kroz privatizaciju javnih službi, a moćnici provode potpunu samovolju nad nemoćnim radnicama. Želimo društvo i poduzetništvo koji poštuju prava radnika, poduzetnike koji radnike ne zapošljavaju pod uvjetima nedostojnim za čovjeka, koji cijene rad, kreativnost i solidarnost.

PROTIVIMO SE daljnjoj privatizaciji javnog zdravstva i prebacivanju dodatnih troškova na pacijente i građane kako bi se povećao profit privatnika. Mjere na koje ne pristajemo, jer one neće riješiti probleme hrvatskog javnog zdravstva, uključuju:

• povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja,

• povećanje participacije za bolničko liječenje i specijalističke preglede,

• naplatu korištenja hitne službe od pacijenata,

• omogućavanje liječnicima istovremenog rada u javnom i privatnom zdravstvu.

PROTIVIMO SE daljnjem pooštrenju uvjeta za odlazak u mirovinu, u situaciji kad istovremeno nisu stvoreni uvjeti za dulji ostanak starijih radnika u svijetu rada i kad je u Hrvatskoj toliko visoka nezaposlenost, a posebice nezaposlenost mladih, koji se zbog toga iseljavaju, zbog čega najavljene mjere ne mogu riješiti problem održivosti mirovinskog sustava.

Ne pristajemo na:

• ubrzanje usklađivanja dobi žena i muškaraca za punu starosnu mirovinu (sa 3 mjeseca godišnje prijelazno razdoblje povećat će se na 6 mjeseci),

• raniji početak prijelaznog razdoblja podizanja dobi za punu starosnu mirovinu za žene i muškarce sa 65 na 67 godina starosti (2025., umjesto 2030. g.) i skraćivanje tog prijelaznog razdoblja sa 3 mjeseca godišnje na 6 mjeseci

• povećanje penalizacije odnosno umanjenja prijevremene mirovine. PROTIVIMO SE nejasnim i nepreciznim najavama povećanja korištenja imovinskog i dohodovnog cenzusa kao mjerila za dodjelu socijalnih naknada, jer bi provedba istih mogla dovesti do toga da stari i nemoćni ubuduće moraju prodavati stanove i kuće u kojima žive kako bi podmirili troškove liječenja i socijalne skrbi.

PROTIVIMO SE zlouporabi ugovora o radu na određeno vrijeme, zlouporabi agencijskog rada, zlouporabi studentskog rada, najavama ukidanja plaćene stanke i produljenja radnog vremena.

Od Vlade ZAHTIJEVAMO da napokon stavi građane ove zemlje na prvo mjesto i, umjesto slijepog slijeđenja diktata Europske komisije, počne napokon provoditi reforme koje su u interesu Hrvatske, i koje će imati za cilj pokretanje gospodarstva, povećanje životnog standarda i očuvanje postojećeg standarda javnih usluga. Zdravlje nije i ne može biti povlastica bogatih, nego pravo koje je potpuno i jednako dostupno svim građanima bez obzira na imovinsko stanje i godine starosti. Potrebna su veća ulaganja u zdravstvo, povećanje upisnih kvota na medicinskim fakultetima i zdravstvenim školama, dostojanstveni uvjeti za rad liječnika i ostalog medicinskog osoblja, povećanje broja zaposlenih liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja, bolje socijalno osiguranje nezaposlenih i svih onih koji ne mogu sami osigurati svoju egzistenciju. ZAHTIJEVAMO ulaganja u obrazovanje i znanost, jer je to jedini put razvoja i napretka. Buduće generacije moraju imati pravo na besplatno obrazovanje.

ZAHTIJEVAMO vraćanje dostojanstva učiteljima i profesorima kao stupovima razvoja i izgradnje budućnosti. Želimo da mladi koji studiraju u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, vide svoju budućnost ovdje, da imaju mogućnost zaposlenja, napredovanja i osnivanja obitelji. ZAHTIJEVAMO punu ravnopravnost muškaraca i žena: u 21. stoljeću, žene moraju biti jednako plaćene za jednaki rad.

ZAHTIJEVAMO Hrvatsku u kojoj se dostojanstveno živi od dostojanstvenog rada, u kojoj se ulaže u ljude, u kojoj se društveno bogatstvo dijeli solidarno. Povodom Međunarodnog praznika rada, poručujemo Vladi, Europskoj komisiji, poslodavcima i njihovim udrugama – u zemlji socijalne pravde i demokracije nema mjesta za korporativnu pohlepu, nema mjesta za izrabljivanje radnika. Pravednija Hrvatska je moguća, ona je odgovornost i obveza svih nas. Potrebno je napokon staviti LJUDE ISPRED PROFITA, jer ljudi su ti koji ga stvaraju. Bez ljudi, nema ni profita.

O autoru

Urednik administrator