Ministar financija S. Linić najavio smanjenje plaća

AutorUrednik

Ministar financija S. Linić najavio smanjenje plaća

Ministar financija Slavko Linić najavio smanjenje plaća u državnoj i javnoj upravi do kraja godine

(Dnevnik HTV 02.05.2012.) Ministar financija Slavko Linić, jučer je na neki način najavio smanjenje plaća u državnoj i javnoj upravi. Doduše nije direktno najavio smanjenje, ali usporedio je plaće u državnoj i javnoj upravi, te konstatirao kako su plaće u tom sektoru previsoke u odnosu na ostale (nije slučajno rekao kako su tamo premale), te kako će se do kraja godine to promijeniti.

Jasno je da nije ni kojim slučajem riječ o povećanju njihovih plaća, već o smanjenju, odnosno rezanju plaća u državnoj i javnoj upravi.
Zadiranje u plaće, nije zadiranje u prava iz Kolektivnog ugovora, što bi moglo značiti i dvostruki udar, budući da Kolektivni ugovor u
državnoj upravi važi do kraja sedmog mjeseca. Kako je najavljeno i mijenjanje Zakona o radu na tom području najave bi se realno i mogle ostvariti.
Na žalost ni riječi nije bilo o mogućem smanjenju plaća ili prava državnog establishmenta ili managera u javnim poduzećima, što je žalosnije kad se dobro zna kolika su njihova primanja (u hrvatskim uvjetima nemoguće je to nazvati plaćama). Grubim usporedbama plaće u tim sektorima su i desetak puta veće, a tek ostala prava…

O autoru

Urednik administrator