Konstituirano Gospodarsko socijalno vijeće

AutorUrednik

Konstituirano Gospodarsko socijalno vijeće

(Zagreb 25.07.2013.) Nakon konstituirajuće sjednice GSV-a na kojoj je sat vremena bio i premijer Zoran Milanović, predsjednik tog tijela ministar Mirando Mrsić kazao je da je premijer s članovima vodio ‘razgovor u tolerantnom ozračju’. Mislim da se takav dijalog treba nastaviti i da je dogovor da se takvi sastanci održe kada i jedna i druga strana ocijene da za to ima potrebe – izjavio je.

Ustvrdio je da je jačanje socijalnog dijaloga ono za što je Vlada opredijeljena.

Nadam se da će rad GSV-a u ovom sazivu biti na još jednoj višoj razini s ciljem da raspravimo one teme važne za socijalne partnere, ali i građane – kazao je.

Vlada se obvezala da će uz nacrte prijedloga zakona ili propisa Saboru predlagati i mišljenje GSV-a. Mrsić je uvjeren da time još više doprinose razvoju socijalnog dijaloga.

Problema je u socijalnom dijalogu bilo i sada trebamo skupiti glave kako bi pokrenuli ekonomiju i donijeli određene reforme – zaključio je Mrsić.

Predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak kazao je da je njihov cilj da se kroz obavezna mišljenja GSV-a čuje i njihov glas u Saboru, ali i da pomognu da se napokon ostvari gospodarski rast i da nakon pet godina krize vidimo svjetlo na kraju tunela. Predstavniku sindikalne strane Damiru Jakušu drago je što je sjednicu sazvao premijer i što su imali priliku s njim razmijeniti mišljenja.

Drago mi je da smo mogli reći što nije dobro u socijalnom dijalogu, i bez obzira što ne mislimo jednako, činjenica je da smo zadovoljni samim time da, ako ne zaboravimo što smo jedni drugima rekli u prostoriji. Možda to doprinese još boljem socijalnom dijalogu – izjavio je. Svjestan je da će biti različitih mišljenja, ali se nada da će doći do konsenzusa.

Činjenica je da ćemo imati i izdvojena mišljenja, ali ako ne postoji komunikacija onda imamo socijalni dijalog preko medija. Bolje da imamo socijalni dijalog i kroz medije i neposredni – rekao je Jakuš.

O autoru

Urednik administrator