Koncert „Uštekaj se u sindikat!“

AutorUrednik

Koncert „Uštekaj se u sindikat!“

Koncert „Uštekaj se u sindikat!“

NHS – 30. travnja, uoči Međunarodnog praznika rada, sada već tradicionalno, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati organiziraju i poklanjaju svojim članovima i svim građanima grada Zagreba koncert pod naslovom „Uštekaj se u sindikat“, a na kojem će ove godine nastupiti zadarski POSTOLAR TRIPPER i splitski ST!LLNESS.
Mladi članovi sindikata  ovim koncertom žele skrenuti pozornost na važnost mladih u borbi za radnička prava te se na takav način sjetiti 1886. godine kada su organizirane velike radničke demonstracije u Chicagu. Demonstracije su organizirane zbog neispunjenja zahtjeva radnika za poboljšanjem uvjeta rada. No, 1. svibanj ima i mnogo veće značenje za radnički pokret od same uspomene i odavanja počasti ovim hrabrim ljudima – on predstavlja ujedno i dan svjetske radničke solidarnosti. To je trenutak u kome se sjećamo borbi iz prošlosti i pokazujemo našu nadu u bolju budućnost. Dan kada se prisjećamo i shvaćamo da je napad na jednog napad na sve.
Ovogodišnji će se koncert također održati u Tvornici kulture uz bendove koji su izabrani zbog kvalitetne, ali i društveno angažirane glazbe.
Postolar Tripper djeluje od 2003. g., kad su zadarski medijski eter okupirali prvim singlom „Ošljačka saga“. Nakon drugog gastro singla „Tužna priča o selu“ (poznatija više kao „Koga, čega, janjetine“) tadašnji hip-hop dvojac izdaje i album „Sve što imam sam ukra“ te okupljaju bend za svirke uživo. Bend se sve bolje upoznaje radeći na novom materijalu te snimajući album obrada novovalnih pjesama. 2008. godine izlazi i njihov zajednički album znakovitog imena „Popravni“ s kojega su kao prepoznati hitovi zaživjele pjesme „Na rubu ponora“, „Palma u pitaru“ te „Marijana“. Od tada, sada već sedmeročlani bend, učestalo nastupa i samouvjereno gradi sve veću bazu fanova. Postolari postaju prepoznati kao koncertna atrakcija čiji su koncerti ispunjeni izrazitom energijom te dobrim vibracijama, opravdavajući status jednog od ponajboljih hrvatskih bendova.
ST!llness je nastao 1998. godine u Splitu, kao tvrdi hip-hop dvojac Yurija i Papija. Svoj prvi underground single «fala» izbacili su početkom 2000. godine. Nedugo zatim snimljena je i « Zar se ovo život zove». 2003. Yurijevom inicijativom izlazi prva splitska Hip-hop kompilacija «devaSTacija» na kojoj se Papi s par odličnih verseova oprašta od ozbiljnog bavljenja glazbom, pa u ST!llnessu ostaje samo Yuri. Stil glazbe doživljava jedan oblik evolucije, a tekstovi ostaju isti: s jedne strane žestoki, angažirani i punk-banalni, a s druge strane osjećajni i s filozofskom dozom. Uspostavom prve petorke live benda se uvelike promijenio način njihove interpretacije. Nakon objavljivanja debi albuma pod nazivom „Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović“ u srpnju 2007. godine čvrsto se postavljaju unutar scene. Njihov molotovljev koktel hip-hop-a, reggae-a, drum’n’bass-a i HC distorzija s pjevanim i rap vokalima prodire u podsvijest i najzagriženijim skepticima. U studenom 2009. izlazi njihov drugi studijski album pod nazivom: „GLOBALNO ZATUPLJENJE – PAKET ZA PREŽIVLJAVANJE“. Ovim albumom ST!llness, ne samo da potvrđuje svoj status već unapređuje zvuk i svoj pristup stvaranju i muziciranju. Nazivaju ga: „Audio-vizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije“.
Ulaz na koncert je besplatan, ali je potrebno imati ulaznicu koja se može podići u Tvornici kulture.

O autoru

Urednik administrator