Kolektivni ugovor

AutorUrednik

Kolektivni ugovor

03. kolovoza 2013. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i predstavnici Vlade i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije te Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a potpisali su danas Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i Dodatak I Kolektivnom ugovoru, koji su sadržajno isti kao i dosadašnji kolektivnom ugovoru i njegov dodatak, izuzev u dijelu odredbi koje se odnose na naknadu prijevoza i jubilarnu nagradu.
U tom su dijelu prava državnih službenika i namještenika izjednačena s pravima službenika i namještenika u javnim službama koja su povoljnije uređena Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.
Sindikati ističu kako će se u skladu s potpisanim zaposlenima u državnim službama do kraja ove godine jubilarna nagrada isplaćivati na temelju osnovice od 500 kuna za svakih pet godina staža provedenih u državnoj službi, a ne na temeljuosnovice od 900 kuna za svakih 10, 20, 30 i 40 godina staža.
Naknada za prijevoz na posao povoljnije je riješena u dijelu koji se odnosi na mogućnosti isplate akontacije u visini 50 posto utvrđene naknade za prijevoz, za zaposlenike koji ne mogu ili se ne koriste međumjesnim prijevoz nego na posao dolaze automobilom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom i za to primaju 0,75 kuna po kilometru, odnosno na posao putuju više od 100 kilometara na temelju posebne odluke nadležnog ministra.
Ugrađena je i odredba prema kojoj službenici i i namještenici koji rade na plovilu odnosno na izdvojenom mjestu na otoku ostvaruju pravo na terenski rad ako plovilo ili mjesto na otoku ne smiju zbog prirode posla napuštati najmanje 24 sata.
Drago mi je da se socijalni dijalog koji je u početku bio malo usporen razvija dobro. To je dokaz da socijalni dijalog u Vladi postoji i kad imamo razumne sugovornike, dogovor se brzo postigne, rekao jeMrsić koji je Ugovor potpisao u ime Vlade.
Nas opet očekuju pregovori o isplati božićnice i regresa za 2014. te se nadam se da ćemo se i u tim pregovorima ponašati kao i do sada s međusobnim uvažavanjem, ali i uvažavanjem ekonomske situacije u državi, uvjeren je Mrsić.

O autoru

Urednik administrator