Jutarnji list 22.02.2013.

AutorUrednik

Jutarnji list 22.02.2013.

ZAGREBČelnici sindikata državnih i javnih službi izvijestili su danas da su odbili poziv ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića na današnji konzultativni sastanak o koeficijentima plaća jer ih je Vlada prevarila najavljenim smanjenjem bruto plaća za tri posto, te zato što je premijer Zoran Milanović to objavio putem medija.
Prevareni smo i izigrani, kaže predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša koji podsjeća da je Vlada prilikom lanjskih potpisivanja kolektivnih ugovora za državne službenike i javne službe tvrdila da neće dirati plaće.
Dodatna je otežavajuća okolnost za Vladu to što nije na primjeren način obavijestila sindikate o svojoj namjeri, nego je to učinio premijer Milanović putem televizije, kaže Pleša.
Konzultativnim sastancima poput današnjeg Vlada fingira socijalni dijalog, za koji inače nije stručno potkovana ni spremna, dodao je.
Pleša ipak nije decidirano odgovorio na novinarsko pitanje ima li Vlada pravo na izmjenu koeficijenata oslanjajući se na kolektivne ugovore koje je, između ostalih, i on potpisao.

‘ZAMJERAM SI ŠTO TO NISMO UČINILI RANIJE, A APLAUZE NISAM OČEKIVAO!’ Premijer Milanović o smanjenju plaća
No, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić smatra da Vlada za to nema ni moralni niti pravni temelj, pa će sindikati sigurno zatražiti pravnu zaštitu.
Ribić tvrdi da sindikati zbog korekcije koeficijenata, odnosno smanjenja plaća, imaju pravo na štrajk jer su time ugroženi gospodarski i socijalni interesi zaposlenih, ali nije potvrdio da će sindikati pribjeći tome koraku.
Predsjednica Sindikata Porezne uprave Gordana Jagar izvijestila je da u toj instituciji kasne plaće te podsjetila da prema zakonskim propisima poslodavac kazneno odgovora za neisplatu plaća, ako sredstava ima. Pita se, bi li se moglo dogoditi da zbog kašnjenja plaća odgovara ministar financija Slavko Linić.

O autoru

Urednik administrator