Još jedno obećanje ili…..

AutorUrednik

Još jedno obećanje ili…..

(Inex.hr)”NEĆE biti rezanja plaća i mirovina”, tvrdi Slavko Linić, koji zbog zahtjeva Europske komisije već priprema rebalans proračuna za 2014. godinu.
Očekuje se da će rebalans biti donesen do kraja ožujka iduće godine. Hrvatska je, podsjećamo, ušla u proceduru prekomjernog deficita. Europska komisija očekuje da će se deficit na 3 posto svesti do 2016. godine.
U tu svrhu će, prema europskoj računici, dogodine biti nužno srezati 6,6 milijardi kuna. Linić je ipak nešto optimističniji i vjeruje da će biti dovoljni rezovi od tri milijarde kuna. Naime, hrvatska vlada očekuje da će BDP u 2014. rasti za 1,3 posto, dok u Europi smatraju da se ne može očekivati rast veći od 0,5 posto.
Plaće i mirovine se neće dirati
“Smanjivanje plaća i mirovina urušilo bi kupovnu moć stanovništva, a time i osobnu potrošnju, dakle i BDP”, izjavio je Linić. Uštede je, tvrdi Linić, moguće ostvariti na masi plaća koje se isplaćuju iz proračuna, ali smanjivanja plaća neće biti.
Državnu upravu, najavljuje Linić, treba racionalizirati i restrukturirati. Moglo bi to značiti i smanjenje broja zaposlenih. Očekuje se da će se uštede ostvariti i zahvaljujući Centralnom obračunu plaća (COP), koji se upravo pušta u pogon.
PDV ostaje isti
O povećanju PDV-a Linić, kako kaže, za sada ne razmišlja. No, to ne znači da se porezno opterećenje neće povećati. “Previše smo dali gospodarstvu”, kaže Linić, koji misli da treba razmotriti učinke oslobađanja poduzetnika od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit.
Novinari su Linića upitali i da komentira neracionalnu potrošnju na visokim razinama vlasti, poput putovanja u Bali ministra Tihomira Jakovine i rastrošnosti sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. “Svaka neracionalnost je prostor za uštede”, tvrdi Linić.

O autoru

Urednik administrator