Izviješće o započetim pregovorima

AutorUrednik

Izviješće o započetim pregovorima

Izviješće o započetim pregovorima Vlade RH i sindikata državnih službi

Jučer, 21. ožujka 2016. godine, započeli su pregovori Pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika osam sindikata državnih službi, potpisnika Sporazuma s Vladom RH o osnovici za plaće u državnoj službi iz 2006. godine, kojim je ugovoreno povećanje osnovice za obračun plaće za 6% godišnje za 2007., 2008. i 2009. Godinu, Dodatka sporazumu iz 2009. godine, kojim je zbog iznimno teške gospodarske situacije i prekomjernog proračunskog deficita, sporazumno odgođena primjena povećanja osnovice za obračun plaće u državnoj službi i definirani uvjeti za njeno vraćanje te Dodatka sporazumu iz 2012. godine.

Pregovarački odbor Vlade RH čine: mr.sc. Božo Petrov, potpredsjednik Vlade RH, kao predsjednik te kao članovi odbora dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave, dr.sc. Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava, dr.sc. Zdravko Marić, ministar financija, Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, Ante Šprlje, ministar pravosuđa te Josip Buljević, ministar obrane. Sastanku su također prisustvovali pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić te drugi stručni suradnici resornih ministara. Na sindikalnoj strani u pregovorima sudjeluju predstavnici osam sindikata državnih službi: Carinskog sindikata Hrvatske, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije Hrvatske, Sindikata pravosudne policije, Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu te Sindikata Porezne uprave Hrvatske.

Obje strane su se složile da je u obostranom interesu pronaći zadovoljavajuće rješenje, obzirom da postoje poteškoće koje objektivno negativno utječu na trenutnu realizaciju ranije potpisanog sporazuma te da su voljne pregovarati u dobroj vjeri o dinamici provedbe sporazuma. Nastavak pregovora zakazan je za petak 1. travnja 2016. godine, a do tada bi se trebao definirati i pregovarački protokol, s predmetom i sadržajem predstojećih pregovora.

Predsjednica SPUH-a: Gordana Jagar, v.r.

O autoru

Urednik administrator