Izmjene ZOR-a

AutorUrednik

Izmjene ZOR-a


PRENOSIMO IZ NOVOG LISTA
ZAGREB – Vlada, bez ikakvih konzultacija sa sindikatima i poslodavcima, radi na izmjenama Zakona o radu (ZOR) kako bi lakše provela planirane mjere uštede na materijalnim pravima zaposlenih u državnim i javnim službama, ali i javnim poduzećima. 
Kako doznajemo, namjera je izmijeniti odredbe ZOR-a koje govore o vremenu sklapanja kolektivnog ugovora, načinu otkazivanja kolektivnog ugovora, odnosno produženoj primjeni pravila sadržanih u kolektivnom ugovoru. Sindikate državnih i javnih službi, Vlada bi o planiranim izmjenama mogla izvjestiti u utorak kada su zakazani pregovori oko isplate regresa, božićnice i dara za djecu u ovoj godini. Ukidanjem tih prava, Vlada računa na uštedu od 640 milijuna kuna. A nakon rezanja materijalnih prava 240 tisuća zaposlenih u administracijiji, policiji, obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, Vlada planira krenuti i na javna poduzeća, odnosno na oko 65 tisuća radnika u javnim poduzećima i tvrtkama u većinskom vlasništvu države. Međutim, takva izmjena ZOR-a pogodila bi sve radnike i sindikate u zemlji i potencijalno dovela do situacije ukidanja kolektivnih ugovora.
Naime, bez produženog roka primjene kolektivnog ugovora i vjerojatno skraćenog vremena otkazivanja ugovora, sindikati će biti pod pritiskom da u što kraćem roku postignu dogovor s poslodavcem, pa i u situaciji da pristaju na niža prava od već dosegnutih. Poslodavima će se pak otvoriti mogućnost da kada god osjete potrebu otkažu kolektivni i radnike prisile na nepovoljnija rješenja. »To bi mogla bit smrt za sindikate«, kazao nam je jedan od naših sugovornika, navodeći kako će Vlada kao poslodavac, a i privatni poslodavci moći »čerupati« radnike.
Prema do sada dostupnim informacijama, plan je Vlade ukinuti zakonom propisani otkazni rok od tri mjeseca u slučajevima kada je dogovorena mogućnost otkazivanja kolektivnog ugovora, ali i ukinuti produženu primjenu tog ugovora. Tim izmjenama Vlada bi otvorila prostor za relativno bezbolno ukidanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za državne službe koji vrijedi do 2012. godine. Što se tiče javnih službi, njihov TKU ističe krajem lipnja i u u slučaju izmjena ZOR-a neće se moći pozivati na produženu primjenu, odnosno neće moći tužiti zbog najavljene neisplate božićnice i dara za djecu. Oni ipak mogu računati na dio materijalnih prava iz državne blagajne odnosno isplatu regresa. To je pravo dospjelo pa sindikati već polako razmišljaju o tužbama ako radnici ne ostvare pravo na 1.250 kuna ovogodišnjeg regresa. TKU za javne službe Vlada ne može otkazati, jer je propustila rok u travnju.     
Izmjenama ZOR-a Vlada bi izbjegla dugotrajne pregovore sa sindikatima državnih i javnih službi jer planirane uštede na njihovim pravima valja ukalkulirati u rebalans proračuna koji se uskoro očekuje. Međutim, Vlada neće izbjeći tužbe sindikata, barem za regres. A to bi je moglo skupo stajati s obzirom na razmišljanja da se za te tužbe umjesto sindikalnih pravnika angažiraju odvjetnici što će sindikate više koštati, ali će u konačnici to naplatiti od Vlade kao poslodavca. Izmjenama ZOR-a Vlada će otvoriti put i direktorima javnih poduzeća da provedu zacrtane mjere uštede, odnosno otkažu kolektivne ugovore i sindikate prisile na odricanja. Gabrijela GALIĆ

O autoru

Urednik administrator