Izmjene ZOR-a

AutorUrednik

Izmjene ZOR-a

Vlada je nakon neuspješnih pregovora sa sindikatima na današnjoj sjedici ipak donijela  i uputila u Sabor izmjene Zakona o radu u člancima koji se odnose na kolektivne ugovore. Ministar prometa i predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta tvrdi da poslodavci i radnici imaju koristi iz te izmjene Kalmeta je objasnio kako se izmjenama Zakona o radu mijenja ‘samo institut produžene primjene kolektivnih ugovora’ nakon njihovog isteka i rekao da je to čak dobro za sindikate jer su neki kolektivni ugovori istekli još prije 10 godina.

‘Ni nakon 10 godina nema pregovora za nove kolektivne ugovore, ovo je poticaj za sindikate da krenu u pregovore, da se dogovore najbolji uvjeti’, rekao je Kalmeta i dodao da se ne mogu očekivati isti kriteriji danas kada bilježimo pad BDP-a.

Komentar:
Na ovaj način Vlada je doista pokazala koliko joj znači pregovaranje, koliko se spremna uvažiti i riječ radnika, osnosno institut radnika. U stvari izgleda da joj pregovori služe samo kao izgovor.
Žalosno je samo što i među “uvaženim” sindikalistima imaju istomišljenike.  

Kalmeta se premijerki Kosor požalio jer mu se sindikati, tvrdi, nisu odazvali na dva poziva da zajedno rasprave članke ZOR-a o kolektivnim ugovorima.

Naime, mijenjaju se 2 članka – 262. i 263. u kojima se određuje da kolektivni ugovori nakon isteka vrijede još šest mjeseci i to ako se o tome sklopi ugovor. Nakon isteka 6 mjeseci potrebno je ispregovarat novi kolektivni ugovor. Sa stupanjem na snagu ovoga zakona, prestaje primjena svih kolektivnih ugovora kojima je istekao rok trajanja.

Članak 263. izmjenjen je tako da se ubuduće može otkazati bilo koji kolektivni ugovor. Otkazni rok je mjesec dana.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate da nastave socijalni dijalog i rekla da je najbolje mjesto za to upravo Gospodarsko-socijalno vijeće iz kojeg su sindikati istupili.

Prema izjavi iz Vlade na takav će način potaknuti sindikate na pregovaranje, ali iz iskustva mogu reći Vlada je uvijek spremna za pregovore ali samo ako su oni u pravu, uz uvažavanje samo njihovih stavova.

O autoru

Urednik administrator