Izglasan novi Zakon o radu

AutorUrednik

Izglasan novi Zakon o radu

Hrvatski sabor je usvojio je 15.07.2014. godine novi Zakon o radu, za koji je glasovalo 80 zastupnika Kukuriku koalicije, a protiv su bila 34 zastupnika iz oporbe uključujući i SDSS. Novi Zakon o radu omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno ‘banka sati’.
Saborska je većina podržala Vladin amandman, čime je on postao sastavni dio zakona. Vlada i saborska većina odbacili su glavninu od 79 amandmana kojima su zastupnici tražili kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu te povoljnije uvjete za agencijske radnike i za žene u svijetu rada.
Sindikalne su središnjice još prije rasprave o ZOR-u  svim zastupnicima pojedinačno i klubovima zastupnika dostavile svoja očitovanja na prijedlog Zakona o radu kao i prijedloge amandmana.

O autoru

Urednik administrator