Građanima slijedi još jedna teška godina

AutorUrednik

Građanima slijedi još jedna teška godina


MINISTAR LINIĆ ZA RTL DANAS
“Građanima slijedi još jedna teška godina”
Proračun za 2014. godinu donosi manjak državne blagajne veći od 17 milijardi kuna i zaduživanje veće od 40 milijardi. Za građane proračun donosi i veći PDV na šećer, ulje i dječju hranu, a za umirovljenike koji primaju mirovinu veću od prosjećne plaće donosi i smanjenje mirovina. O svim detaljima u RTL-u Danas govorio je ministar financija Linić.
(RTL, 14. studenoga 2013.) Proračun za 2014. nagovještava tešku godinu, kad je riječ o državnim financijama možda i najtežu u ovom tisućljeću. Donosi manjak državne blagajne veći od 17 milijardi kuna i zaduživanje veće od 40 milijardi.
Za građane proračun donosi i veći PDV na šećer, ulje i dječju hranu, a za umirovljenike koji primaju mirovinu veću od prosjećne plaće donosi i smanjenje mirovina.
O svim detaljima za RTL Danas govorio je ministar financija Slavko Linić.
Prema proračunu građanima slijedi još jedna teška godina.
“Da, najava teške godine za građane jer nema povećanja plaća i nadalje ostaju ograničenja kad je javni sektor u pitanju i božićnice i regresi. Kad su mirovine u pitanju u usklađivanje s inflacijom idu samo radničke mirovine. Nešto veće mirovine se i smanjuju za 10-ak posto jer ne smije biti većeg rasta mirovina”, rekao je Linić.
Posljednjih nekoliko godina pred kraj svake godine čujemo da će sljedeća biti još teža. Koliko to dugo može trajati?
“Dosta, dosta dugo jer očito je da imamo nove rashode koji dolaze iz našeg prekomjernog, enormnog zaduživanja koje se približio svoti od 200 milijardi kuna. Kao što vidite u Hrvatskoj smatraju da to ne trebaju vraćati, to jedino ovi u Vladi žele prodavati, privatizirati… Očito da je samo nama stalo da tu najveću opasnost za građane koja se zove javni dug što prije ponovno spustimo.”
Predsjednik Vlade je danas rekao – ovo je vraćanje dugova, ovo još nisu reforme. Zar zbilja još nije početak reformi?
“Budimo iskreni, kad vraćamo dug i kad nalazimo rješenje da više ne ponavljamo dugove, onda to jesu reforme, ali to je početak. On je mislio na zdravstvo jer osim što smo dugove utvrdili i počeli ih plaćati, kao što vidite nema još reformi. Zašto? Pa eto, sindikat liječnika voli izigravati i Vladu i građane i štrajka i u tom trenutku imamo zastoj kako ćemo riješiti dugove i prestati ih proizvoditi.”
Rekli ste da se kod rashoda došlo do zida sa rezanjem, da više nije moguće. Istovremeno MUP i MZOS nisu postigli cilj što se tiče ovogodišnjih ušteda, dakle prostora još uvijek ima?
“Kod Ministarstva znanosti sigurno postoji mogućnost i za racionalizaciju i reformu. Budimo iskreni, to je pitanje hoćemo li imati područne škole sa 20,30, 40 đaka ili ćemo zaista ići na velike školske sustave, a tada je to racionalnije ponašanje, manje trošenje, a možda i kvalitetnije educiranje. To su stvari o kojima Vlada 2014. mora dati program.”
Misija MMF-a sugerirala je državi da uvede porez na imovinu, porez na nekretnine. Na putu vam stoji HNS. Hoće li se tu nešto dogoditi u idućoj godini?
“Ja bih rekao da HNS neće stajati na putu iduće godine jer njihove poruke su bile – želimo gospodarski rast pa nije problem ni rasprava o tom zakonu. Ovaj put zaista i projekcije, ne samo naše nego i druge govore da bi taj oporavak mogao ići što znači da možemo završiti našu raspravu koja traje već 2 godine”, zaključio je Linić.

O autoru

Urednik administrator