Europski dan solidarnosti – dopis premijeru (NHS, SSSH)

AutorUrednik

Europski dan solidarnosti – dopis premijeru (NHS, SSSH)

Zagreb, 14. studenoga 2012.
Predmet: Europski dan akcije i solidarnosti, dokumenti i zahtjevi – dostavljaju se

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Zoran Milanović, predsjednik
 

Poštovani predsjedniče Vlade,
odlukom Europske konfederacije sindikata (EKS), 14. studenoga 2012. godine sindikati-članovi EKS-a širom Europe obilježavaju Europski dan akcije i solidarnosti: ZA poslove i solidarnost u Europi – NE mjerama štednje.
Tim povodom Vam Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati, kao članice EKS-a, dostavljaju prijevode dvaju dokumenata EKS-a koji govore o ekonomskom i socijalnom stanju u članicama Europske unije, ali i o pogrešnim “lijekovima” koje njihove vlade primjenjuju.
Ove smo Vam dokumente željeli uručiti dan uoči Dana akcije, i to zajedno s Bernadette Segol, glavnom tajnicom EKS-a,  za koju smo pokušali dogovoriti kratak susret s Vama i Vašim suradnicima. Ovom prigodom, međutim, ne možemo ne izreći svoje iznenađenje i nevjericu zbog vašeg odbijanja sastanka s čelnicom europskoga sindikalnog pokreta, jer je odgovor koji je (nakon naših opetovanih zahtjeva za reakcijom) stigao iz Vašega kabineta  bio neprimjereno štur – navedeno je samo kako za sastanak nemate slobodnog termina, a da istovremeno nije ponuđena mogućnost susreta s nekim drugim predstavnikom Vlade! Time se samo potvrđuje ono što uočavamo posljednjih godinu dana – nespremnost hrvatske socijaldemokratske opcije da, kada je na vlasti,  surađuje s hrvatskim sindikalnim pokretom!… (vidi više) Na krivi „lijek” koji primjenjuje Vaša Vlada upozoravali smo još s početkom djelovanja nove vlasti, prigodom pripreme i donošenja Državnoga proračuna, prigodom izmjena poreza na dohodak i dr. Bezuspješno. Danas ponovno upozoravamo:
Ekonomsko i socijalno stanje u zemlji na rubu je katastrofe. Mjere štednje koje promiče Vaša Vlada srezale su potrošnju, potražnju i posljedično proizvodnju. Jedina rješenja pronalazite u novim porezima i povećanju cijena što sada već ozbiljno ugrožava standard hrvatskih građana, povećava nejednakost i širi siromaštvo. U mjerama i postupcima Vaše Vlade sve je više prepoznatljiv rukopis MMF-a, Svjetske banke i bonitetnih agencija. I dok vas oni hvale kao dobrog i discipliniranog učenika, Vaša Vlada sve je više njihova, a sve manje naša! Baš kao i u Europi, i u Hrvatskoj se recesija može zaustaviti samo ako se olabave proračunske uštede i uklone nejednakosti. I kod nas je pogrešno proračunat učinak mjera štednje na rast što je imalo nemjerljiv i poguban utjecaj na svakodnevni život radnika, građana. Dijelimo gnjev europskih radnika i građana protiv bešćutnosti  financijskih i političkih elita i zajedno s njima tražimo – mijenjajte smjer! Tražimo mjere koje će ljudima osigurati posao, tražimo oblikovanje industrijskih politika, pravedan porezni sustav, socijalnu zaštitu (a ne državnu milostinju), stabilne i financijski dostupne javne usluge. Ukratko: smjer kojim ste krenuli razara hrvatsko socijalno tkivo – mijenjajte smjer!  
Tražimo da Vaša Vlada konačno profunkcionira u pokretanju gospodarstva, a ne samo u kadroviranju i rezovima. Tražimo stvaranje uvjeta za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Oštro se protivimo svakom daljnjem rezanju “javne potrošnje” i raznim oblicima mjera štednje koje potiče Vaša Vlada. Nemate pravo od radnika, od građana tražiti daljnja odricanja jer su se već svega odrekli. Snažno podupiremo autonomiju kolektivnog pregovaranja i razvoj hrvatskoga društva kao gospodarski prosperitetnog i socijalno pravednog. 
Na kraju, mi Vas predsjedniče Vlade, na Europski dan akcije i solidarnosti, pozivamo da prekinete praksu komunikacije sa sindikatima preko posrednika i društvenih mreža i zamijenite je izravnom komunikacijom, uz uvažavanje sindikata kao partnera u reformskim procesima. Javni dijalog ne može biti nadomjestak za socijalni. Pozivamo Vas na ozbiljnu i otvorenu raspravu o gospodarskom i socijalnom stanju i politikama u zemlji kao i prijedlogu proračuna za 2013. godinu prije njegovog dovršetka. A toga nema bez socijalnog dijaloga.
Nemojte nas svojim postupcima i odbijanjem socijalnog dijaloga usmjeravati na dijalog ulice jer ćete i poslije toga opet morati sjesti s nama za stol i razgovarati. 

S poštovanjem 

Mladen Novosel,  Predsjednik SSSH                                                                                               Krešimir Sever,  Predsjednik NHS-a

O autoru

Urednik administrator