Dopis SPUH-a upućen radi neisplata plaća

AutorUrednik

Dopis SPUH-a upućen radi neisplata plaća

Dana 11.02.2013. Sinidkat Porezne uprave Hrvatske pozvao je ministra financija g. Slavka Linića i pomoćnicu ministra financija-ravnateljicu Porezne uprave gđu. Nadu Čavlović-Smiljanec da kao odgovorne osobe učine sve da se plaće isplate BEZ ODGODE, primjenom starog načina obračuna plaće, a da se s novim sustavom uvođenja krene u predstojećem razdoblju uz kvalitetniju pripremu.

Poštovani, kako do danas službenicima i namještenicima Ministarstva financija i Porezne uprave plaće za odrađeni rad u siječnju 2013. godine nisu isplaćene time su počinjene povrede odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
Potaknuti brojnim upitima članstva i neslužbenim informacijama koje ne ulijevaju nadu da će to biti danas,
pozivamo Vas kao odgovorne osobe da učinite sve da se plaće isplate BEZ ODGODE.
Upozoravamo Vas da su rokovi za isplatu plaće propisani čl. 84. Zakona o radu (NN 149/09, 61/2011.) i čl. 42. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a kako je posljednja plaća isplaćena 9.01.2013. godine prekoračen je zakonski rok od 30 dana.
Kako je do toga došlo zbog prijelaza na novi način obračuna plaće i uvođenja tzv. centralnog obračuna plaća u državnoj službi držimo da smo ovaj puta žrtva nedovoljno pripremljenog i testiranog sustava, koji će mnogi od nas skupo platiti.
Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u “dužničkom ropstvu” prema bankama. Ovim potezom ugrožena je egzistencija brojnih obitelji i dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Stoga nas strašno pogađa da smo upravo mi koji se brinemo za punjenje državnog proračuna postali “testna skupina”, a da su veliki sustavi poput MORH-a i MUP-a ili Vlade RH, koja to pak nije, dobili plaću na vrijeme i po starom obračunu!?!
Zbog takvog nerazumljivog inzistiranja na uvođenju nečega što nije dobro pripremljeno i još čudnijeg rasporeda osjećamo se diskriminirani i ne tražimo ništa do jednako postupanje prema svima: ili svi pod sustav ili nitko, dok se ne osiguraju uvjeti za pravovremenu isplatu. Ovako je ovo još jedno u nizu bespotrebnih potpirivanja nezadovoljstva i stvaranja nesigurnosti, što nam nikome ne koristi.
Pozivamo Vas da se ova neizvjesna situacija odmah prekine isplatom plaće primjenom starog načina obračuna plaće, a da se s novim sustavom uvođenja krene u predstojećem razdoblju uz kvalitetniju pripremu. 

O autoru

Urednik administrator