Dopis sindikalnih središnjica Predsjedniku Vlade RH

AutorUrednik

Dopis sindikalnih središnjica Predsjedniku Vlade RH

Zagreb, 10. prosinca 2012. godine 
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Zoran Milanović, predsjednik

Povlačenje Nacrta prijedloga zakona o uskrati pojedinih  materijalnih prava zaposlenima u javnim službama

Poštovani predsjedniče Vlade,
Nastavno na dopis od 7. prosinca 2012. godine i druge reakcije sindikalnih središnjica na Nacrt prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, obraćamo Vam se kako slijedi:
Sindikalne središnjice traže hitno povlačenje Nacrta prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama iz daljnje procedure ocjenjujući takav zakonski prijedlog potencijalnim pravnim nasiljem bez presedana u novijoj praksi socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.
Nakon što je donošenjem Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje aktualna vlast već intervenirala u kolektivne ugovore iz kojih radnici crpe svoja prava, ograničivši produženu primjenu pravnih pravila iz kolektivnih ugovora na najviše tri mjeseca, ovim zakonskim prijedlogom namjerava se zaposlenima u javnim službama „uskratiti pojedina prava“ temeljena na kolektivnim ugovorima. Krajnje je neprimjeren postupak Vlade koja svoju pregovaračku poziciju poslodavca javnih službi jača kroz zakone koje sama predlaže i za čije izglasavanje ima osiguranu saborsku većinu.
Ovakvo ponašanje protivno je čitavom nizu pravnih načela i normi ustavnog i međunarodnog ranga, a napose konvencijama Međunarodne organizacije rada broj 87 i 98, koje štite pravo na organiziranje i pravo na kolektivno pregovaranje od nedozvoljenih uplitanja vlasti. Zakonska derogacija prava iz kolektivnih ugovora u svjetlu navedenih konvencija i njihova položaja u hrvatskom pravnom poretku predstavlja krajnje nedopustiv i protuustavan čin Vlade.
Tražimo i očekujemo da će Vlada nakon ove intervencije reagirati promptnim povlačenjem ovog prijedloga iz daljnje procedure, uvidjevši katastrofalne posljedice koje on može izazvati.
Ako Vlada propusti postupiti po ovom traženju, sindikalne će središnjice žurno na svojim tijelima predložiti usvajanje odluke o istupanju iz Gospodarsko-socijalnog vijeća te svih institucija tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

S poštovanjem,
Mladen Novosel, SSSH, v.r.                      
Krešimir Sever, NHS, v.r.
Vilim Ribić, MHS, v.r.
Ozren Matijašević, HUS, v.r.
Damir Jakuš, URSH, v.r.

O autoru

Urednik administrator