Dodaci na plaće

AutorUrednik

Dodaci na plaće

Što prijedlog Proračuna za 2013. godinu, donosi odnosno oduzima državnim službenicima?

Najvažnije za nas je, smanjenje sredstava predviđenih za plaće. To bi se najvjerojatnije moglo implicirati ukidanjem određenih stavki u obračunu plaća.
Kako je naknada za prijevoz srozana na minimum minimuma, koji u većini slučajeva ne pokriva niti polovicu sredstava koje se potroše, ukoliko nije moguće koristiti javni prijevoz, izgleda da su sljedeći cilj dodaci na plaću.
Ako slijedimo niz, na kraju će preostati i plaće (koeficijenti).

Činjenica je, da zaposlenici, odnosno dio zaposlenika u Poreznoj upravi trenutno koriste dodatke određene Kolektivnim ugovorom (članci 41. do 49. „Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike“).
Isto tako, koriste se i dodaci na uvjete rada koji su regulirani člankom 3. „Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentom složenosti poslova, dodatku na uvjete rada te kriterijima i najvišem mogućem iznosu dodatka za natprosječne rezultate u radu za službenike Porezne uprave“).
Ukidanju dodataka iz Kolektivnog ugovora prethodilo bi mijenjanje ili ukidanje istog, što bi rezultiralo prethodnim pregovorima sa sindikatima u Državnoj službi.
Veći je problem u dodacima na uvjete rada, jer Vlada može uvijek Uredbu ukinuti ili staviti van snage na određeno vrijeme. A Uredbom su regulirani i koeficijenti u Poreznoj upravi.
Svako od tih ukidanja drastično bi pogodilo standard zaposlenika koji je već i onako sveden je na jako, jako nisku razinu. Svakako treba spomenuti da se nije moguće ni sjetiti datuma zadnjeg rasta plaća, a cijene svega i baš svega rastu iz dana u dan. 

Zaključak je kako je jedini cilj trenutne politike u plaćama državnih službenika smanjenje cijene rada, o kojoj se govori i napominje već duže vrijeme, uz izgovor pritiska raznoraznih međunarodnih, prije svega bankarskih ili usko s njima povezanih, institucija.

Praksa govori kako će svako smanjenje plaća i bilo kakvih primanja i dodataka u državnom sektoru, sigurno slijediti privatni poslodavci. 

A što donosi smanjenje cijene rada jasno je vidljivo iz trenutnog ekonomskog stanja u svijetu… ah da, donosi određenima veći profit, drugima veći minus, a dobrom dijelu ovih drugih i stanje siromaštva. Rezultat je globalno bogata manjina, odnosno globalno siromašna većina, koja će apsolutno zavisti o onim prvima te postati sluga pokorni (nešto kao robovlasništvo uz napomenu „slobode govora“, ali pitanje do kada, jer i to se može ukinuti….)

O autoru

Urednik administrator