Božićnica 2009

AutorUrednik

Božićnica 2009

U petak 11. prosinca 2009. potpredsjednik Vlade RH i ministar financija gospodin Ivan Šuker pozvao je na konzultacije predstavnike 7 sindikata državnih službenika, kao i predstavnike sindikata javnih službi i to na odvojenim sastancima. Naglasio je i da državnim i javnim službama ni jedan mjesec nije kasnila plaća, dok u realnom sektoru ima zaposlenika kojima su u pitanju i božićnica i plaća i radno mjesto. Također je ustvrdio da su javni i državni službenici i namještenici u privilegiranom položaju u odnosu na one koji su zbog globalne krize ostali bez posla. Od sindikata je traženo da prihvate ponudu, a u slučaju nepristajanja Vlada će sama donijeti odluku.

Na sastanku je iznio prijedlog o isplati 500,00 kn božićnice državnim i javnim službenicima obrazlažući to teškom materijalnom situacijom te da taj iznos božićnice odgovara trenutnim financijskim mogućnostima državnog proračuna, a za više jednostavno nema sredstava.

Sindikati državnih službenika nisu dali pristanak na kršenje kolektivnog ugovora i daljnja smanjenja, kao i sindikati javnih službenika. Kao i obično pozivani su i vođeni su neki neslužbeni razgovori s pojedinim predstavnicima sindikata, pritisci i nagovaranja koja nisu donijela ništa novoga, a službenih pregovora nije bilo, osim spomenutih konzultacija.

Kako ste i sami svjedoci u proteklih nekoliko dana informacije o toj temi objavljivane u medijima su uglavnom s negativnim konotacijama po državne i javne službenike, točnije u službi Vlade. Informacije koje su se pojavljivale u medijima da će se razlika do 1.250,00 kn ugovorene božićnice po Kolektivnom ugovoru isplatiti do ožujka 2010. godine nisu navedene u odluci Vlade te je teško očekivati da će Vlada razliku isplatiti. Također je premijerka Vlade RH gospođa Jadranka Kosor naglasila da svi oni (dio zdravstvenih ustanova) koji su do sada već isplatili 1.250,00 kn božićnice svoju odluku moraju uskladiti s odlukom Vlade.

 

 

Temeljem jasno izraženog stava Predsjedništva u trenutku donošenja Pregovaračke platforme SPUH-a i vašeg izjašnjavanja o predloženome, naš sindikat nije dao pristanak na smanjenje božićnice koja se temeljem važećeg Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike treba isplatiti u prosincu 2009. godine.

Kako je Vlada RH donijela jednostranu odluku o isplati dijela božićnice u 2009. godini, a nije raskinula Kolektivni ugovor koji je i dalje na snazi, ukoliko se ne isplati ugovoreni iznos od 1.250,00 kn božićnice postoji osnova za pokretanje tužbi za isplatu razlike božićnice. Ostaje nam da ispratimo ovu godinu i odlučimo što ćemo po tom pitanju učiniti.

 

O autoru

Urednik administrator