BLAGDANI I PRAZNICI

AutorUrednik

BLAGDANI I PRAZNICI

Treba li Vlada ukinuti koji od 14 neradnih dana u godini?


BLAGDANI I PRAZNICI

Autor: Vanja Deželić

(Politika+) Blagdan Svih svetih nije svačiji, ali zaposleni mu se Hrvati iznimno raduju jer su na taj račun dobili četiri slobodna dana, a samo su morali iskoristiti jedan dan godišnjeg odmora. Ukupno je 14 praznika i blagdana, a ove godine su ‘pali’ tako da su Hrvati mogli spojiti i do trideset neradnih dana, ne računajući godišnji odmor! Treba li to ukinuti?
Poduzetnici i ministar financija često naglašavaju da bi ukidanje pokojeg praznika ili blagdana, posebno onih u lipnju, povećalo produktivnost i oslobodilo tvrtke minusa. A dok argumentiraju ponašaju se kao da je to isključivo hrvatski ‘izum’.
– Ova se tema uvijek iznova otvara, a oni koji je otvaraju povlače tezu da su svi ti praznici i blagdani štetni za gospodarstvo pa da ih zato treba ukinuti. Kao da se ti dani daruju radnicima! Oni koriste svoje slobodne dane, na koje imaju pravo po zakonu. Zapadne države čak potiču radnike da spajaju dane, organiziraju kolektivne odmore i slično, samo da bi radnik imao više odmora i samim time elana, a to rezultira većom produktivnošću – rekao nam je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Naglasio je i da Hrvatska ni po čemu ne odskače od drugih zemalja. Rekorder među članicama Europske unije je Slovenija s 15 dok, primjerice, Grci, Talijani i Francuzi godišnje imaju 12 prazničnih dana. S druge strane, najveći radnici su Britanci koje, ne računajući godišnje odmore, zapadne tek osam neradnih dana.
Oni koji kritiziraju ove neradne dane govore napamet, ne znaju prave informacije i šalju jednu važnu poruku, a to je da sve što treba činiti u hrvatskom gospodarstvu mora ići preko leđa građana. Siti smo više toga – jasan je Sever i jasno je poručio i da proizvodnja ne pati jer nema troškova, a ako nema troškova nema onda ni minusa.
Neki ipak rade i ove dane, i to ne samo nadležne službe već i privatnici. Dakle, odluka o (ne)radu može biti individualna, svi procjene sami koliko im se isplati raditi ili ne raditi za određeni dan.
– To mora biti individualna odluka. Barem što se tiče privatnika. Ali, po meni, državna uprava bi zbog neefikasnosti morala raditi sve te dane, ali i vikende tako da može nadoknaditi propušteno – pomalo se našalio pročelnik odjela za gospodarstvo Matice hrvatske Marijan Kostrenčić i dodao da je apsolutno protiv ukidanja aktualnog stanja.
Svjesni su i sindikalisti i neovisni poduzetnici da je problem hrvatskog gospodarstva u drugim stvarima, a ne u neradnim danima ili radnicima.
– Neka se to jasno i glasno kaže, menadžeri često ne znaju obavljati svoj posao i onda svoje neznanje ili nesposobnost pravdaju prebacivanjem krivnje na radnike. Možemo s takvim vodstvom imati sve dane u godini radne, ali situacija će biti ista jer riba smrdi od glave, a ne od repa – kaže Sever.

Komentar urednika:
Čije to dane godišnjeg odmora radnici koriste da bi spojili, u ovom slučaju praznik s vikendom???!!!

O autoru

Urednik administrator