1. svibanjski prosvjedi

AutorUrednik

1. svibanjski prosvjedi

(Novilist.hr) ZAGREB – Dugotrajnim zviždukom protiv Zorana Milanovića i njegove Vlade, i uz dramatične taktove Carmine Burane, započeo je i završio prosvjed u organizaciji pet sindikalnih središnjica. Prema sindikalnim procjenama, na Trgu Josipa bana Jelačića okupilo se oko 20 tisuća radnika iz državnih i javnih službi – učitelja i nastavnika, medicinskih sestara, kulturnjaka, šumara, željezničara, službenika, poštara, vatrogasaca, »komunalaca«, zaposlenih u energetskim djelatnostima – mnoštvo kojem se pridružilo i dvadesetak udruga, počev od braniteljskih, seljačkih, članovi udruge »Franak«, ženske udruge, mladi »alternativci«, studenti, udruga »zviždača«, Zagreb pride, Zelena akcija… A na Jelačićevom trgu Jelačića su se i spominjali.

 »Ova nas Vlada vodi daleko od onoga za što se davno prolijevala krv. Danas smo svi zajedno ovdje, samo sa jednim ciljem – da Vlada promijeni smjer, da nas više ne vodi u propast!«, kazao je prvi čovjek SSSH Mladen Novosel pred okupljenim mnoštvom, koje je pristiglo iz svih krajeva Hrvatske, nezadovoljno politikom dosadašnjih, i ove Vlade koja, kako su ponovili svi sindikalni čelnici jučer, radi isključivo u korist kapitalizma, mlade ljude tjera u inozemstvo, one koji ostaju na prosjački štap.

»Poslodavcima šalju poruku da s radnicima čine što god ih volja – da umanjuju plaće, ukidaju kolektivne ugovore, što god žele«, kazao je Novosel, a njegov kolega iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever, poručio pak kako ova zemlja nema perspektive ukoliko sam narod stvari ne uzme u svoje ruke. »Mijenjajte smjer, ili će narod mijenjati vas!«, bilo je općenito geslo jučerašnjeg prosvjeda.
»Da u Vladi ima savjesti, ne bi ljude slala da kopaju po kontejnerima, mlade ne bi slali trbuhom za kruhom u inozemstvo. Oni svojim postupcima samo pune Zavod za zapošljavanje. Bilo bi pošteno da konačno priznaju da ne znaju, no i zato treba skrušenosti i poniznosti, a oni su su stanju samo brinuti se za sebe i vladati dekretima. Što ne mogu postići pregovorima, rješavaju zakonima, a javni sektor optužuju za stanje u kojem se nalazi realni sektor«, ogorčen je bio Sever. Sindikati će ustrajati, kazao je, »makar mijenjali vlast češće nego prljave čarape!«.
»Godinu i pol dana narod sa Markovog trga dobija nasilničke poruke« obratio se mnoštvu Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. Imamo vlast, kazao je, kojoj na živce idu svi, osim onih koji joj financiraju predizborne kampanje.

»Prije izbora glasačima niste, međutim, rekli da će oporavak stići tek 2016. godine, kao što sada govorite, i koliko će još ljudi dotad ostati bez posla! Mladim, visokoobrazovanim ljudima odredili ste sramotnu cijenu rada od 1.600 kuna, kojom se ruši cijena rada i ostalima, izdali ste svih, osim imućne. Bankarima ste omogućili uzimanje bonusa od 600 milijuna kuna, novac koji je mogao biti božićnicom i regresom za 250.000 zaposlenih u javnom sektoru«, poručio je Ribić Vladi, iznoseći i poražavajući podatak prema kojoj je od 2001. godine iz Hrvatske iselilo 110 tisuća ljudi.
Čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević Vladi se pak obratio riječima kako je »ubila« nadu sa svojim suludim mjerama štednje, a bez ikakve razvojne politike. Upropastila je, kazao je, kućanstva i ono malo preostale industrije, ničim nije spriječila bijeg investitora, a bankama i dalje dopušta da gule kožu građana, da bi svoje ekstra dobiti zatim iznijeli van iz Hrvatske. »Od Vlade Zorana Milanovića tražimo da pokrene domaću proizvodnju, investicije, da jača konkurentnost potičući inovativnu proizvodnju, da spriječi uvoz, pogotovo u prehrambenoj industriji. Mijenjajte poreznu politiku, opteretite banke i sve druge koji zarađuju ekstra profite«, kazao je Matijašević. Obrušio se i na prvog čovjeka HUP-a, Ivicu Mudrinića, kazavši kako on »dijeli lekcije, a ima plaću kojom bi se prehraniti moglo nekoliko prvih prosvjednih redova«. »Dignite glas za ove države spas!«, poručio je na kraju Matijašević, dok je Damir Jakuš, predsjednik URSH-a, naglasio kako će se, bude li trebalo, nastaviti s generalnim štrajkovima, blokirati sustav, ali i Vladi »potpisati« smjena.U dugačkoj koloni koja je s Trga Francuske Republike krenula put Jelačić »placa« bilo je Zagrepčana, Splićana, Riječana, Istrana, Slavonaca, Ličana, radnika iz svih regija i županija. Prosvjed je bio besprijekorno organiziran, sve je odrađeno u minutu kako je i planirano, a da bude što upečatljivija i bučnija, u prosvjednu je kolonu ubačeno i nekoliko vatrogasnih vozila, na kraju kolone, osim Hitne pomoći, kretao se i kamion zagrebačke »Čistoće«, koji je pometao Ilicu kojom su se kretali. Sve je proteklo bez incidenata. Putem, građani su povicima ili gestikulacijom uglavnom podržavali prosvjednike, no koloni se priključivali nisu, radije uživajući u prvomajskoj ležernoj kavici u kafićima. Bilo je i onih koji su, prolazeći pored prosvjednika, začepili uši jer im je smetala »buka«.
Točno u 13.30, dva i pol sata nakon kretanja s Trga Francuske Republike, prosvjed je završio na Jelačić trgu, odakle su se prosvjednici razišli put svojih autobusa, i otputovali kući.

O autoru

Urednik administrator